Aproape 1.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete, toate interzise la deținere și comercializare de către persoane neautorizate în România, au fost confiscate de poliţiştii Serviciului Arme, în urma unor descinderi în depozitele din Oradea ale unor firme de curierat. Articolele pirotehnice au fost găsite în 150 de colete.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Poliţia Bihor, cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Bihor în data de 5 decembrie, când au aflat că trei societăţi comerciale din Slovacia vând către publicul larg, prin intermediul unui magazin online, articole destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

„Cele trei societăţi comerciale nu au ca obiect de activitate în țara de proveniență comercializarea obiectelor pirotehnice şi ar fi comercializat, prin intermediul internetului, către cetățeni români, articole pirotehnice care sunt destinate, potrivit legislației române, a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni", scrie în informare, precizându-se că pachetele erau expediate în România prin intermediul unei societăți de curierat din Slovacia.

„La data de 21 decembrie anul curent, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au obţinut de la judecătoria Oradea o autorizaţie pentru reţinerea şi percheziţionarea coletelor şi au descins la depozitul firmei de curierat unde se aflau pachetele. „Aici au descoperit 122 de colete, care conțineau aproximativ 1.000 de kilograme de articole pirotehnice, respectiv petarde, baterii de artificii și rachete din categoriile F1, F2, F3, destinate utilizării de către pirotehniști, care urmau să fie comercializate către persoane fizice neautorizate din întreaga țară", se arată în comunicat. 

De asemenea, în depozitul din Oradea al altei societăți de curierat, au mai fost descoperite alte 28 de colete, care conțineau 280 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, F2 și F3. Întreaga cantitate de obiecte pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Ancheta se desfăşoară pentru "comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni", pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!