După cinci ani de la abandonarea şantierului de către firma Selina, în urma neînţelegerilor cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor Radu Ţîrle, finalizarea lucrărilor de amenajare a viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor mai are de aşteptat. Motivul? Licitaţia organizată de CJ şi desfăşurată în cursul zilei de marţi nu a prezentat interes pentru absolut nicio firmă.

"Nicio firmă de construcţii nu a participat la licitaţia pentru executarea lucrării aferente obiectivului Reparaţii capitale şi amenajări interioare – sediul Muzeului Ţării Crişurilor, etapa a II-a – Lucrări de construcţii şi instalaţii utilaje şi echipamente tehnologice, plus dotări de bază şi dotări şi amenajări speciale pentru muzeu, în valoare estimată de 5,301 milioane lei plus TVA", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa.

"Încheiem formalităţile pentru anularea procedurii şi reluarea ei, ceea ce înseamnă că licitaţia va fi repetată după ce va fi din nou avizată de către Autoitatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice", a mai spus Carţiş.

Transformarea clădirii fostei Garnizoane în sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor a fost decisă în anul 2008, când Consiliul Judeţean era condus de actualul vicepreşedinte Alexandru Kiss, care a şi organizat licitaţia pentru execuţia lucrărilor, câştigată de asocierea firmei Selina din Oradea cu Vega 93 Bucureşti.

Contractul dintre CJ şi aceste firme a fost semnat la finele anului 2008 de către succesorul lui Kiss, Radu Ţîrle, iar conform acestuia lucrările trebuiau terminate în termen de 14 luni, adică la începutul anului 2010, când termenul de predare a fost prelungit însă până la 30 iunie 2010.

Neînţelegerile apărute ulterior între Ţîrle şi patronul Selinei, Beniamin Rus, pe seama modului în care au fost executate lucrările şi decontarea lor valorică au făcut ca în iunie 2010 firma să oprească orice manoperă, ajunsă într-un stadiu de execuţie fizică de 81,76% şi la o valoare de 47,652 milioane lei (din cea totală de 58,860 milioane lei, stabilită prin contract).

Din 2012, de când a preluat funcţia de preşedinte al CJ, Cornel Popa a căutat o formulă pentru continuarea lucrărilor, aşteptând nu mai puţin de doi ani pentru ca juriştii să aprecieze care variantă era legală: prelungirea contractului cu Selina-Vega 93 sau scoaterea la licitaţie a lucrărilor încă neefectuate.

În cele din urmă, juriştii au considerat ca legală doar organizarea unei noi licitaţii, chiar dacă, pe de altă parte, inginerii au estimat că nicio firmă nu va fi foarte interesată să încheie o lucrare începută de o alta. După cum se şi vede...