La trei luni de la demararea sistemului de garanție-returnare (SGR), în magazinele din Oradea sunt tot mai frecvente băuturile pentru care cumpărătorii sunt obligați să plătească în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj. 

Nu toți comercianții s-au organizat, însă, pentru preluarea PET-urilor, sticlelor ori dozelor. Hipermarketurile au aparate dedicate, care returnează și bonuri valorice echivalente garanției care trebuie returnată, dar la magazinele mici clienții care vor să-și recupereze banii sunt adesea refuzați.

Plătești, returnezi, încasezi

Sistemul de garanție-returnare obligă cumpărătorul să plătească 0,5 lei pentru ambalajele nereutilizabile din plastic, metal sau sticlă, cu un volum între 0,1 și 3 litri utilizate pentru ape minerale și plate, bere, sucuri, vinuri şi altele similare, şi care poartă marcajul SGR. 

Ulterior, banii pot fi recuperați dacă ambalajele sunt returnate magazinelor, intacte și goale. Legea obligă toți comercianții să le preia și să plătească garanția, în bani sau în tichete valorice.

Așa cum era de așteptat, marile lanțuri comerciale s-au organizat primele. În parcările sau în interiorul magazinelor Auchan, Carrefour, Mega Image, Profi, Penny, Lidl ori Kaufland există tonomate în care clienții introduc PET-urile, dozele sau sticlele și primesc la schimb vouchere.

De asemenea, aparate similare au și magazinele locale din lanțurile Maialex și Ieftinel. 

Unii da, alții ba

În schimb, magazinele mai mici au rămas în urmă, o explicație fiind prețul prohibitiv al tonomatelor, de 20.000 euro bucata. „Există interes, am intermediat deja comercializarea a circa 15 aparate”, spune Levente Levai, director general Sintezis, partener local al companiei Tomra, lider mondial în domeniu.

Magazinele pot prelua ambalajele și manual, iar unele o fac. De pildă, Remarkt de pe strada Roman Ciorogariu a strâns deja în depozit mai mulți saci mari cu PET-uri returnate de orădeni, facilitate pe care o oferă și un mic magazin de la parterul unui bloc de pe bulevardul Magheru. „Suntem obligați, normal că preluăm ambalajele”, a explicat o vânzătoare. Altele, însă, nici pomeneală să primească vreun ambalaj! „Trebuie să le duceți la magazinele mari”, a spus o angajată de la Nova Euro de pe bulevardul Dacia. 

Dacă vor vrea să-și păstreze clienții și să nu-i trimită la alte magazine, și acești comercianți vor trebui să intre în hora reciclării SGR...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!