Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a fost lansat oficial joi, de compania RetuRO, însărcinată să-l gestioneze, ceea ce înseamnă că de acum înainte pot fi puse pe piață doar ambalaje de băuturi cu logo-ul specific și pentru care românii vor plăti 0,50 lei în plus.

Concret, garanția se va plăti pentru fiecare băutură cumpărată în ambalaje din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 și 3 litri. Aceste ambalaje vor fi marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând eligibilitatea lor pentru sistem.

Când anume vor începe românii să plătească garanția este însă greu de spus: după ce distribuitorii și magazinele vor epuiza stocurile vechi de băuturi ambalate.

„Produsele care fac parte din SGR vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață. Așadar, RetuRO recomandă tuturor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție”, a transmis compania RetuRO joi, printr-un comunicat de presă.

Garanția se va putea recupera la orice magazin, fără a fi nevoie de bonul fiscal. Ambalajele vor trebui returnate intacte, nedegradate și nedeformate. În plus, recipientele trebuie să fie golite, iar eticheta vizibilă și intactă.

Magazinele pot colecta ambalajele manual sau automat, cu echipamente anume concepute. De asemenea, regulile SGR spun că cumpărătorii vor primi în locul garanției bani sau tichete valorice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!