Crişul Repede are de acum o "capcană" pentru deşeuri. Sistemul sustenabil de colectare a gunoaielor plutitoare, realizat din plastic reciclat, a fost prezentat, miercuri, în zona uzinei Companiei de Apă Oradea, din apropierea Cartierului Tineretului.

Unic în România

La eveniment au luat parte ministrul Mediului Tánczos Barna, primarul Oradiei Florin Birta, şeful Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pásztor Sándor, precum şi Constantin Damov, directorul Green Group, compania care a conceput şi a donat echipamentul de colectare către ABA . Cel din urmă a fost şi cel care a prezentat sistemul modern de colectare a deşeurilor.

"Acest sistem, conceput în Ţările de Jos de Asociaţia Clear Rivers, este numit "capcană", pentru că prinde ca într-un labirint gunoaiele. Este făcut în totalitate din plastic reciclat, iar cuşca se poate ridica încă patru metri, pe înălţimea pilonilor amplasaţi în jurul său. Ea (cuşca - n.r.) urcă şi scade odată cu nivelul apei. În mod normal, într-o curgere liniştită, fără ploi, ar putea fi golită tot la două zile. Poate să ţină circa 20 - 30 de kilograme de deşeuri odată", a explicat Constantin Damov (foto centru).

Gunoaiele strânse astfel vor fi colectate de către angajaţi ai ABA Crişuri, după care vor fi preluate şi prelucrate de Eco Bihor, care le va transforma în granule de PET-uri. Produsele astfel reciclate vor ajunge, apoi, din nou la firma Green Group, care va face din ele noi ambalaje din plastic. 

60.000 de euro

"Producţia unui astfel de echipament durează între două sau trei luni. Costul a fost de 50.000 de euro. Donaţia către ABA Crişuri, care a investit şi ea 10.000 de euro pentru instalare, vrem să fie un exemplu şi pentru alte firme de reciclare din ţară. Deşeurile nu trebuie să treacă frontiera, ele trebuie să rămână aici, unde pot fi reciclate", a mai spus Damov.

"Capcana" a fost deja testată cu succes în ţări precum Olanda, Ungaria, Filipine şi Indonezia. 

"Înainte de a ajunge în Ungaria, aceste deşeuri treceau prin oraşul nostru, chiar prin zona centrală. Cu ajutorul acestui sistem, Crişul va fi mai curat, mai frumos", a spus şi primarul Oradiei, Florin Birta. 

Urmează şi alte cursuri de apă

Ministrul Mediului a explicat că sistemul a fost amplasat în Oradea pentru că în această zonă, anul trecut, au fost probleme cu inundaţiile, iar viiturile au adus multe gunoaie. 

El le-a spus apoi celor prezenţi că în judeţul Bihor mai există un sistem asemănător. "Este vorba de un utilaj cu sistem de auto-curăţare, cumpărat prin fonduri europene la nodul hidrotehnic din Tulca, în toamna anului trecut", a explicat el.

Directorul ABA Crişuri, UDMR-istul Pásztor Sándor, l-a completat, spunând că în Bihor vor mai fi finanţate încă trei asemenea echipamente de colectare a deşeurilor.

"Sunt pregătite lucrările pentru Ier, în zona localităţii Ianca din Diosig, apoi pe Crişul Negru în zona Tinca şi pentru Barcău la barajul de la Suplacu de Barcău, unde din păcate se adună toate gunoaiele strânse de pe raza judeţului Sălaj", a declarat el.

"Capcana" din Oradea va funcţiona non-stop şi, timp de un an, specialiştii de la Green Group vor face măsurători şi teste pentru a vedea cum pot face echipamentul şi mai eficient. O altă instalaţie de acest gen va fi construită în curând şi pentru râul Someş, în Satu Mare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!