Stăvilarul de la Tulca a fost reabilitat cu fonduri europene de Administraţia Bazinală Ape Crişuri, iar lucrările au fost prezentate, vineri, în prezenţa ministrului Mediului, Tánczos Barna. Nodul hidrotehnic a fost dotat şi cu utilaje moderne, între care un grătar cu sistem de auto-curăţare, care elimină PET-urile ce plutesc pe apă.

Fără PET-uri

Construcţia hidrotehnică, amplasată pe canalul colector dintre Crişul Repede şi Crişul Negru, la limita dintre Salonta şi comuna Tulca, a fost modernizată printr-un proiect transfrontalier, de ABA Crişuri, care a fost lider de proiect. Partenerul maghiar, Direcţia Apelor din regiunea Koros, a reabilitat centrul de apărare Szanazug.

La evenimentul de finalizare a proiectului au participat ministrul Mediului, Tánczos Barna, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Kiss-Parciu, şeful ABA Crişuri, Pásztor Sándor, şi reprezentanţi ai constructorului Gavella.

Tánczos a lăudat iniţiativa, în special fiindcă lucrările au presupus şi montarea acelui grătar care opreşte PET-urile de pe ape.

"Primul succes în gestionarea transfrontalieră a deşeurilor fluviale: astăzi am pus în aplicare la Tulca, în judeţul Bihor, primul dintre cele 12 sisteme de filtrare pentru a împiedica trecerea gunoiului fluvial în ţările vecine. Aceste sisteme de filtrare vor oferi, de asemenea, o oportunitate de a disponibiliza în mod corespunzător o proporţie semnificativă a deşeurilor fluviale. În viitorul apropiat, Ministerul Mediului va lansa o campanie naţională de conştientizare menită să reducă poluarea mediului, contribuind astfel la reducerea poluării apelor râurilor", a transmis ministrul Tánczos, după vizita în Bihor.

Lucrări de 1,2 milioane euro

Stăvilarul cu funcţie de auto-curăţare, care elimină PET-urile "rezolvă o problemă acută a celor două instituţii: poluarea cu plutitori", transmite ABA. "Astfel, se reduce semnificativ cantitatea de PET-uri și alte tipuri de plutitori de pe cursul transfrontalier. Grătarul autocurățător oferă posibilitatea părții române să elimine rapid masa de plutitori de pe Canalul Colector şi implicit de pe râul Crişul Negru în secțiunea de frontieră", se mai arată în informarea ABA Crişuri.

Proiectul de reabilitare a Stăvilarului Tulca a mai presupus amenajarea albiei canalului colector în zona stăvilarului, reabilitarea structurii de beton existentă, înlocuirea echipamentelor hidromecanice vechi, realizarea racordului electric pentru automatizarea echipamentelor hidromecanice de la stăvilar şi decolmatarea în aval şi amonte a albiei. 

Totodată, datorită lucrărilor de modernizare, se asigură un volum de apă ecologic pentru localitatea Salonta.

Stăvilarul reabilitat va asigura o protecţie mai mare în caz de inundaţii în zonă.

Lucrările au început în iulie 2018 şi s-au finalizat în septembrie 2021. Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020, cu suma totală de 1.961.546 de euro, din care liderul de proiect, ABA Crişuri, a accesat 1.291.992 de euro, iar partenerul transfrontalier, 669.554 euro.

Din nou în Bihor

Ministrul Tánczos Barna a mai fost în vizită recent în Bihor, la finalul lunii iulie, când a susţinut o conferinţă de presă şi a vizitat mai multe zone din oraş, inclusiv malurile Crişului Repede în Oradea.

Se ştie că acesta un apropiat al colegului său de partid, orădeanul Pásztor Sándor, care-i este consilier personal şi pe care l-a şi "uns" la şefia Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri la începutul verii, după mazilirea PNL-istului Ionel Avrigeanu.