Guvernul va cheltui în acest an 103 milioane euro pentru construirea şi reabilitarea unor baze sportive, însă - în ciuda promisiunilor făcute anul trecut, atât în campania pentru alegerile europarlamentare din primăvară, cât şi în cea din toamnă pentru prezidenţiale - la Oradea nu va fi construită sala polivalentă garantată de premierul Victor Ponta şi de vicepremierul Liviu Dragnea.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, aflat în subordinea lui Dragnea, şi cel al Tineretului şi Sporturilor, condus de Gabriela Szabo, au încheiat şi au dat publicităţii, marţi, un acord pentru realizarea până în 2017 a 52 de obiective, din care 18 pentru sportul de performanţă, iar 34 pentru sportul de masă, aproape toate în zone controlate de primari PSD. Oradea nu se află nicăieri pe lista investiţii.

Pentru sportul de performanţă vor fi construite sau modernizate cinci complexuri sportive, şase săli polivalente, şase bazine de nataţie, dintre care două de dimensiuni olimpice şi patru pentru polo, dar şi un patinoar artificial.

Potrivit acordului, la Arad şi la Focşani vor fi construite bazine de polo (primul urmând să coste 21,5 milioane lei şi cel de-al doilea 37,2 milioane lei), iar bazinul clubului Rapid va fi reabilitat (cu 25 milioane lei). La Brăila şi Constanţa vor fi construite două bazine de nataţie (acestea urmând să coste 35,915 milioane lei, respectiv 56 de milioane de lei). Totodată, pentru Complexul de nataţie de la Otopeni, MDRAP a alocat 119,33 milioane lei.

Complexul Naţional de Tenis de lângă Arena Naţională va fi modernizat, aici urmând să fie construite şi o sală de 3.000 de locuri, un hotel de cel puţin 80 de locuri şi mai multe terenuri de joc pe diferite suprafeţe, valoarea investiţiei fiind de 56,634 milioane lei. De asemenea, va fi extins Stadionul Naţional de Rugby de la Arcul Triumf (investiţia fiind evaluată la 86,7 milioane de lei). În stadionul de atletism Iolanda Balaş Soter vor fi investiţi 70 milioane lei.

Pentru stadionul de fotbal din Craiova, oraş condus de primăriţa Lia Olguţa Vasilescu, vor fi alocaţi 214,471 milioane lei. Stadionului Municipal din Târgu Jiu, unde se află colegiul de deputat al premierului Victor Ponta, va costa 91,458 milioane lei, iar reabilitarea Sălii Sporturilor din acelaşi oraş 11,85 milioane lei. La Constanţa va fi construită cu 93 milioane lei o nouă sală polivalentă cu o capacitate de 5.000 de locuri, iar la Sfântul Gheorghe va fi amenajată o sală de sport multifuncţională cu 3.000 locuri (cost 84,45 milioane lei).

MDRAP va finaliza şi o sală de atletism preluată de la Primăria Voluntari, condusă de primarul PSD Florentin Pandele (25 milioane lei), iar la Slatina va realiza o sală de sport multifuncţională cu 3.000 locuri (53,45 milioane lei). Totodată, Ministerul condus de Liviu Dragnea va reabilita şi Sala Municipală de Sport din Alexandria, reşedinţa judeţului Teleorman (cu 20,5 milioane lei). La Târgu Secuiesc, MDRAP va construi un patinoar artificial (25,2 milioane lei).

Pentru sportul de masă, în 2015 vor fi date în funcţiune 34 de obiective, dintre care 28 săli de sport (cu 100-800 locuri), patru bazine de înot didactice (de 25x12 metri) şi două minicomplexuri de sport (cu terenuri de fotbal de 96x64 metri, pentru 500-1.000 spectatori).

Pentru construirea a 15 săli de sport în mediul rural, valoarea totală a investiţiilor va fi de 51,783 milioane lei, iar pentru 13 săli de sport în mediul urban vor fi alocaţi 42,909 milioane lei.

Promisiunea construirii la Oradea a unei săli de sport a fost făcută prima oară în mai 2014, în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, când viceprimarul PSD Ovidiu Mureşan îi oferise premierului Victor Ponta o minge de baschet chiar înainte ca baschetbaliştii de la CSM să joace finala campionatului naţional.

Ulterior, în toamnă, înaintea alegerilor prezidenţiale, liderii PSD Bihor susţineau că proiectul sălii polivalente din Oradea era inclus pe lista viitoarelor investiţii ale Companiei Naţionale de Investiţii, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării al lui Liviu Dragnea.