O oră a vorbit, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR Biro Rozalia, preşedintă a Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, despre conferinţa interparlamentară pentru politică externă şi de securitate a UE organizată în perioada 7-9 septembrie la Tallinn, Estonia, ţară care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, unde s-a pus accent pe întărirea Uniunii Europene şi elaborarea unei strategii comune de apărare şi securitate a statelor membre.

Cum în preambulul conferinţei de presă deputata Biro a ţinut să precizeze că vorbeşte în calitate de preşedintă a Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, BIHOREANUL i-a cerut, la finalul discursului, punctul de vedere şi într-o problemă mult mai actuală: scandalul diplomatic dintre Ungaria şi România.

După cum se ştie, Guvernul maghiar a anunţat că va bloca aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) după desfiinţarea, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui liceu catolic din Târgu Mureş.

În prima fază, preşedinta Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor a încercat să găsească nod în papură statului român, arătând că ceea ce s-a întâmplat "nu este în favoarea României", care "a semnat convenţii internaţionale să respecte drepturile minorităţilor" şi, ca atare, "dacă doreşte respect, trebuie să îşi respecte cetăţenii".

Vehemenţa deputatei s-a oprit, însă, brusc, în momentul în care a fost întrebată dacă i se pare normal ca statul român să fie "pedepsit" pentru că a pus în aplicare o hotărâre judecătorească obligatorie, cea referitoare la desfiinţarea liceului din Târgu Mureş, nicidecum pentru nerespectarea drepturilor minorităţilor. Biro Rozalia a tăcut pur şi simplu, refuzând să mai facă alte declaraţii. "Nu comentez!", a încheiat aceasta.

Subiectul conferinţei UE de la Tallinn, la care a participat, a fost mult mai comod...