Şoferii care parchează în Oradea au la dispoziţie nu mai puţin de cinci posibilităţi să achite plata taxei de parcare. În prezent, plata taxei se poate face pe bază de abonament cumpărat de la Serviciul Parcări din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), pe bază de monede la automatele de parcare, prin apel pe telefonul mobil în reţelele Vodafone şi Orange, pe bază de voucher achiziţionat de la Serviciul Parcări cu anunţarea perioadei de parcare prin SMS, iar, după cum se ştie, începând din 1 noiembrie - prin plata cu ajutorul cardului bancar.

"Avem cele mai bune sisteme de plată din România. Spre exemplu, Timişoara nu are automate de parcare, iar Clujul nu oferă posibilitatea plăţii cu telefonul", a afirmat Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, Cristian Beltechi, directorul AIO, a adăugat că, deşi au existat cereri din partea orădenilor, municipalitatea nu va introduce posibilitatea plăţii cu bancnote la parcometru. "Am completat posibilitatea plăţii pe bază de fise direct cu cea a cardului bancar pentru că în Cluj unde s-au montat parcometre cu bancomate acestea au fost sparte. Pentru sume de 10-30 lei cât s-a furat, s-au distrus aparate care costau mult mai mult", a declarat Cristian Beltechi în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Jumătate dintre şoferi nu plătesc parcarea!

În ciuda posibilităţii multiple de plată a locului de parcare, numărul şoferilor care parchează clandestin şi ajung să fie amendaţi este în continuare ridicat. "Dacă în Viena, conform statisticilor, cam 10% dintre utilizatorii parcărilor nu îşi cumpără tichet şi ajung să fie amendaţi, la noi procentul e undeva de 50%, în sensul că jumătate încearcă să nu plătească şi ajung să fie sancţionaţi", a mai spus Ionuţ Şimon.

Astfel, dacă în anul 2008, bugetul local a încasat 700.000 lei din amenzi pentru parcare şi taxe pentru blocarea sau ridicarea autovehiculelor, în 2009 suma a crescut la 1,2 milioane lei, iar până la 1 septembrie 2010 încasările au urcat la 1,8 milioane lei. În total, bugetul local a încasat din taxa de parcare şi amenzi, 2,4 milioane lei în 2008, 3,6 milioane lei în 2009, iar până la 1 septembrie 2010 încasările acestui an au ajuns la 3,5 milioane lei.

Investiţii în parcometre

Reprezentanţii municipalităţii pun creşterea veniturilor din ultimi trei ani pe seama creşterii de la 2.000 la 3.675 a numărului locurilor de parcare, majorarea de la 50 la 87 a numărului de parcometre din municipiu, înmulţirea de la 5 la 8 a echipelor de control din teren şi eficientizarea activităţii acestora.

Municipalitatea a investit anul acesta 200.000 euro în achiziţionarea de parcometre şi în modernizarea aparatelor de taxat, astfel încât să permită mai multe posibilităţi de plată, respectiv monitorizarea online. Astfel, echipele de control verifică în teren cu preponderenţă modul în care se face parcarea în zona parcometrelor care au încasări sub media zilnică, majorând astfel încasările din amenzi prin identificarea rapidă a contravenienţilor.

Primărie, caut investitor!

Sumele încasate din amenzi şi taxe de parcare au fost utilizate de municipalitate pentru amenajarea de noi locuri de parcare în cartierele oraşului, în ideea că, pe viitor, acestea vor fi închiriate orădenilor cu titlu de locuri de parcare la domiciliu.

În paralel, municipalitatea va organiza o licitaţie pentru identificarea unui investitor dispus să construiască pe cheltuială proprie o parcare supraetajată, pe patru niveluri, în spatele clădirii Palatului Justiţiei, una dintre cele mai aglomerate zone din oraş. Conform planurilor Primăriei, investitorul ar urma să îşi primescă banii pe lucrare în rate pe o perioadă de la cinci la zece ani.