Pornind de la constatarea că la distanţe relativ mici de Oradea există, pe marginea altor căi de comunicaţii decât şoselele principale, comunităţi mici tot mai prost legate de municipiu prin transportul public şi unde companiile private renunţă la prestarea acestui serviciu pe motiv de nerentabilitate, ceea ce grăbeşte depopularea lor, primarul Ilie Bolojan a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că propune Consiliului Judeţean o colaborare în acest domeniu.

Concret, în scopul dezvoltării unui sistem integrat de transport public cât mai extins în toată Zona Metropolitană Oradea (unde, deocamdată, OTL operează doar în comunele Sânmartin şi Borş), primarul propune CJ un parteneriat ce presupune din partea municipalităţii achiziţionarea a 60 de autobuze noi pentru a acoperi toate traseele noi. Aportul CJ şi al consiliilor locale interesate ar urma să fie asigurarea unei cote de subvenţionare aşa încât costurile de transport să rămână mici pentru beneficiarii serviciului.

Bolojan a dat ca exemplu cooperarea între Primăria municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad, care deţin în comun o structură de transport ce acoperă o rază de 30-40 kilometri în jurul reşedinţei de judeţ.

„Primăria Oradea ar oferi două locuri Consiliului Judeţean în Consiliul de Administraţie al OTL”, a spus primarul, la fel cum pentru a contribui la dezvoltarea Aeroportului, municipalitatea solicită locuri în CA de la Aeroport, pentru a putea contribui financiar la obiectivul propus.

Bolojan a precizat că fiecare comună „ar putea analiza singură dacă doreşte să participe în acest mecanism”, enumerând şi avantajele pe care le-ar avea oraşul şi judeţul, ca entităţi ale administraţiei publice, cât şi navetiştii înşişi. Aceştia ar putea avea un abonament de transport metropolitan cu reducere de 50% faţă de preţul integral (care în prezent este de 80 lei în Oradea), aşa încât oamenii ar putea călători nu doar între casă şi serviciu, ci şi în oraş, inclusiv cu tramvaiul şi cu autobuzele urbane, dar şi extinderea „bazinului forţei de muncă” pentru agenţii economici din Oradea.