Pe scena orădeană va fi spusă povestea lui Cyrano de Bergerac, care, îndrăgostit de superba Roxane, dar conștient de defectele sale fizice, îl ajută pe Christian, un soldat arătos, să o cucerească... 

Noua producție a Teatrului Regina Maria prezintă pentru prima oară în România adaptarea liberă de Martin Crimp a piesei „Cyrano de Bergerac”. 
 
Pentru Roxane... 

Teatrul orădean își îmbogățește repertoriul cu „Cyrano de Bergerac”. Piesa originală, considerată o capodoperă și descrisă drept o comedie eroică, a fost scrisă în versuri de Edmond Rostand în 1897. Ea spune povestea viteazului Cyrano de Bergerac, spadasin iscusit și geniu al cuvintelor, dar care este conștient de defectul său fizic, nasul mare. 

Teama că n-ar putea fi iubit de superba și sclipitoarea Roxane îl face să nu îi mărturisească acesteia dragostea pe care i-o poartă de multă vreme. În peisaj apare Christian, un soldat arătos, dar cam superficial și lipsit de alte calități, pe care Cyrano le are. Cum, însă, Roxane are o slăbiciune pentru soldat, Cyrano decide să se sacrifice și îl ajută pe acesta să o cucerească, prin vorbe alese.

Pe lângă reprezentațiile de pe scene din toată lumea, piesa a fost adaptată pentru marile ecrane, de pildă în filmul din 1990 cu Gérard Depardieu sau, mai recent, în 2021, într-un musical cu Peter Dinklage în rolul principal. 

Natura dragostei

La Oradea, va fi prezentată o variantă modernă a piesei, mai precis adaptarea liberă realizată de apreciatul dramaturg britanic Martin Crimp și jucată pentru prima oară în 2019, la Playhouse Theatre în Londra, cu James McAvoy în rol principal. 

Producția orădeană este semnată de regizorul Horia Suru (foto), premiat cu UNITER în 2022 pentru „Trilogia Minelor”. Acesta a spus într-un interviu acordat pentru Radio Transilvania că „este o poveste de iubire, cu anumite sentimente nobile, despre care cred că este important să mai vorbim”. 

Spectacolul atinge, totodată, și tema războiului, una cât se poate de actuală. În prezentarea producției, Teatrul Regina Maria subliniază că aceasta „aduce în prim-plan întrebări despre identitate, frumusețe și adevărata natură a dragostei”. 

„Este sfâșietor...” 

În rolul lui Cyrano de Bergerac, cel care „seduce prin ritm și rime”, spectatorii orădeni îl vor vedea pe Richard Balint (foto). „Pentru mine este o foarte mare provocare, fiindcă niciodată nu mi-a plăcut să joc teatru în versuri. Mă limitează, nu prea pot să improvizez”, spune actorul. 

Rolul Roxanei este jucat de Alina Leonte (foto): „Este un rol foarte frumos. Mă provoacă, mă scoate din zona de confort. În ceea ce o privește pe Roxane, ea se îndrăgostește de o imagine, nu de ceva real, ceea ce este dureros, bulversant și frustrant”. 

Răzvan Vicoveanu joacă rolul lui Christian și spune că povestea și mesajul acesteia sunt superbe. „În ce privește personajul meu, este sfâșietor să știi că ești iubit doar pentru exteriorul tău, iar interiorul ți-e «dăruit» de altcineva. Seamănă mult cu ce se întâmplă în ziua de azi, căci suntem obsedați de formă, mai puțin de fond...”, spune actorul. 

Premieră sold-out 

Din distribuția spectacolului mai fac parte actori ca Elvira Rîmbu, Daniel Vulcu, Sebastian Lupu, Sorin Ionescu, Șerban Borda, Petre Ghimbășan, Pavel Sîrghi, George Dometi. Scenografia este semnată de Tudor Prodan, iar traducerea textului a fost anume făcută pentru proiectul teatrului orădean de către profesorul universitar Marian Popescu. 

Publicul se poate aștepta să vadă și scene de duel, căci, pentru realizarea acestui spectacol, actorii au participat la mai multe antrenamente de scrimă artistică, coordonate de Andrei Dominte.

Premiera producției „Cyrano de Bergerac” este programată pe 17 noiembrie, dar biletele pentru prima reprezentație s-au epuizat deja, semn că interesul orădenilor pentru această poveste este mare. Cea de-a doua reprezentație este programată în seara de 30 noiembrie, iar biletele pot fi cumpărate de pe eventim.ro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!