Asociația al cărei președinte sunt onorat să fiu a organizat, în 10 iunie, a șaptea ediție a Zilei Liliacului Carpatin, specie de arbust endemică unor văi reci și umede din Carpați. În Valea Iadului a fost desemnată inclusiv o rezervație naturală pentru conservarea acestei specii, care încântă privitorul în perioada în care florile de liliac domină peisajul, iar malurile râului sunt parcă pictate în mov.

Sărbătorirea unor elemente naturale din arii protejate o consider importantă întrucât pot fi conștientizate respectivele valori, ceea ce inevitabil conduce la creșterea respectului față de acestea.

Anul acesta se împlinesc zece ani de când am organizat prima tabără de tip Junior Ranger în Valea Iadului. În acest răstimp, sute de copii și tineri au descoperit frumusețile acestui areal cu un nume înfricoșător, prin intermediul a zeci de activități, de la simple excursii tematice până la tabere destinate învățării tinerilor să pescuiască responsabil.

Contează educația non-formală pe care o promovăm noi, în baza valorilor și convingerilor proprii? Cred că nu întâmplător, cele mai bune răspunsuri la un chestionar despre viața acvatică, aplicat tinerilor participanți în cadrul Zilei Liliacului Carpatin, în vederea selecției într-o nouă tabără Junior Ranger, ce a devenit tradițională în Valea Iadului, au venit din partea unor tineri care au mai participat la evenimente organizate de noi.

Asta ne dă speranță. Atât nouă, ca asociație, că eforturile noastre nu sunt în van, dar și nouă, ca indivizi, că viitorul nostru s-ar putea să sune binișor în mâna unor tineri, inevitabil viitori adulți, care vor avea o atitudine corectă față de natură, în general.

Cel puțin noi încercăm să le insuflăm tinerilor cu care venim în contact că natura nu este ceva ce merităm de drept și putem exploata după bunul plac și în orice condiții, ci că însăși existența noastră și bunăstarea pe această planetă le datorăm echilibrului din natură, de care trebuie să avem grijă, pentru ca și generațiile viitoare să poată prospera!

Andrei Togor
Președinte APS Aqua Crisius

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!