Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că săptămâna trecută a semnat contractele pentru deszăpezirea drumurilor judeţene cu reprezentanţii celor patru firme care au câştigat licitaţiile organizate de CJ în urmă cu o lună.

Este vorba de Selina, care se va ocupa de deszăpezirea pe sectoarele Oradea şi Beiuş, Via Vita - sectorul Marghita, Ghenau - Aleşd şi Crişana Construct - Tinca.

Ţîrle a mai spus de asemenea că, la fel ca anul trecut, o singură firmă a contestat licitaţiile, şi anume Selina. "Selina a contestat caietele de sarcini, motivând că nu au fost făcute cum trebuia, dar asta n-a împiedicat-o să participe la licitaţie şi să câştige pe sectoarele Oradea şi Beiuş", a spus şeful CJ, precizând însă că demersul firmei Selina a fost respins deja de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, astfel încât s-a putut trece la semnarea contractelor.

Preşedintele CJ a amintit că şi anul trecut Selina a câştigat licitaţiile pentru deszăpezire pe două sectoare, contestând apoi rezultatul pentru celelelalte trei sectoare, unde licitaţiile au fost câştigate de Asfamixt. "Aşa e Selina, nu se lasă. A pierdut la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, ne-a dat în judecată, a pierdut procesul şi la prima instanţă, şi la recurs", a spus Ţîrle.

Şeful Consiliului Judeţean a afirmat că a menţinut împărţirea drumurilor judeţene în cinci sectoare (spre deosebire de anii trecuţi, când Selina se ocupa de deszăpezire în întregul judeţ), deoarece în acest fel bugetul judeţului realizează economii, lucrările prestate sunt mai uşor de verificat, iar rezultatul operaţiunilor de deszpăezire este mult superior anilor trecuţi. "Cu cât vin mai multe firme, la concurenţă, cu atât scad preţurile cerute de firme", a spus Ţîrle.

Ţîrle s-a arătat, însă, nemulţumit de abuzul firmei Selina de a depune contestaţii la toate licitaţiile pierdute, amintind şi că s-a pierdut un an până la semnarea contractului pentru modernizarea drumului judeţean Beliu-Tinca-Leş, obiectiv pentru care licitaţia a fost organizată anul trecut. "Am semnat contractul cu Strabag săptămâna trecută pentru că un an întreg Selina ne-a ţinut pe loc cu contestaţiile şi cu procesele intentate Consiliului Judeţean, pe care de altfel le-a şi pierdut", a spus Ţîrle.

Preşedintele CJ a precizat că, date fiind pierderile astfel înregistrate, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului de Dezvoltare al Regiunii Nord-Vest, va propune Guvernului modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice, astfel încât asemenea abuzuri să fie sancţionate. "Firmele care pierd licitaţiile, care depun contestaţii şi apoi pierd, trebuie să achite daune", a spus Ţîrle.

Întrebat dacă există posibilitatea ca CJ să deschidă un proces împotriva firmei Selina, tocmai din cauza pagubelor suportate prin amânarea investiţiilor, Ţîrle a răspuns că va cere secretarului judeţului, Carmen Soltănel, să studieze această posibilitate.