Dan Miclăuş, bărbatul din Oradea arestat săptămâna trecută pentru răpirea unei copile de 12 ani, a declarat anchetatorilor că s-a gândit că „fata s-ar putea să fie o curvuliţă” şi „ar fi prost dacă n-ar profita de acea ocazie”, recunoscând inclusiv că anul trecut a mai acostat pe stradă o studentă din India.

Informaţiile apar în încheierea de arestare transmisă sub formă de extras de Judecătoria Oradea, la solicitarea BIHOREANULUI, în care judecătorul de drepturi şi libertăţi a descris cu amănunte modul în care s-a derulat şocantul incident, dar și cum a fost prins şi dovedit răpitorul.

Răpitor în arest

După cum BIHOREANUL a dezvăluit în premieră, fetiţa în vârstă de 12 ani din Oradea a fost acostată de bărbat în după-amiaza de 3 mai, în timp ce stătea la o trecere de pietoni de pe strada Seleuşului, lângă podul de peste pârâul Peţa.

Agresorul, Dan Miclăuş, un orădean în vârstă de 66 ani, pensionar, a încercat întâi s-o convingă să-l însoţească, dar pentru că nu a reuşit, a dus-o cu forţa până la o casă de pe strada Căprioarei, unde, după cum au explicat procurorii, bărbatul a sărutat-o pe gură „după care a strâns-o de sâni, fără voia acesteia”.

Copila a reuşit să scape, iar prădătorul a fost prins, miercuri, 5 mai, de poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei Oradea. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore și a fost audiat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, la propunerea căruia, joi, 6 mai, instanţa de judecată a dispus să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

„O curvuliţă”

Cum s-a derulat incidentul şi cum a scăpat fetiţa reiese din încheierea de arestare a Judecătoriei Oradea. Bărbatul s-a declarat nevinovat, atât în faţa anchetatorilor săi, cât şi a judecătorului, însă din declaraţiile date reiese clar că a acostat-o pe fetiţă cu intenţia de a „profita” de ea.

Individul a declarat că s-a gândit că "fata s-ar putea să fie o curvuliţă întrucât umblă într-o zonă rău famată şi ar fi prost dacă n-ar profita de această ocazie”. Asta pentru că, a zis Miclăuş, fetiţa i-ar fi spus că are 19 ani, afirmaţie care în opinia judecătorului nu era credibilă. Motivul? „Este greu de crezut că nu şi-a putut da seama că aceasta este minoră, având în vedere aspectul ei”, a arătat magistratul în încheierea de arestare.

În plus, audiată fiind, fetiţa a povestit că bărbatul a intrat în vorbă cu ea întrebând-o câţi ani are, cum o cheamă şi în ce clasă este, iar ea i-a răspuns la toate întrebările. „Oricum, inculpatul trebuia şi putea să-şi dea seama de vârsta minorei, chiar el declarând că persoana vătămată i-a spus că dacă întârzie acasă nu o mai lasă părinţii la joacă o lună”, a scris judecătorul.

A salvat-o prezenţa de spirit

Miclăuş a pretins totodată că nu a forţat-o pe fată să îl însoţească, ci s-a oferit „să-i dea suc acasă la el”, pentru care i-a spus că se aşteaptă să „îi dea un pupic”. În realitate, înregistrările camerelor de supraveghere din zonă au arătat că fetiţa a fost târâtă până la casa bărbatului, care a ţinut-o pe drum cu braţul strâns pe după umeri.

Din cauza şocului, a diferenţei de vârstă şi de gabarit dintre ea şi agresor, copila s-a aflat în imposibilitatea de a reacţiona. Mai mult, când a intrat în curtea casei, bărbatul „a închis uşa de la stradă cu cheia, pentru a se asigura că victima nu poate scăpa şi că nu va fi deranjat”, consemnează documentul.

Fetiţa a scăpat, a arătat judecătorul, doar pentru că a avut prezenţă de spirit şi şi-a sunat părinţii, punând telefonul pe difuzor. „Cu toate acestea, nu se poate şti ce ar fi urmat dacă minora n-ar fi avut telefonul mobil şi nu i-ar fi venit ideea să sune, dar din acţiunile inculpatului (sărutat, pipăit, oferit vin), s-ar putea deduce intenţiile sale reale”.

Un pericol real

Bărbatul ar fi vrut să fie lăsat în arest la domiciliu sau sub control judiciar, căci în apreciarea lui cazul se bazează pe "o greşeală de comunicare între două persoane, că fata a spus că are 19 ani", de parcă asta i-ar fi dat dreptul să o ducă cu forţa acasă. Cu privire la propunerea de arestare preventivă, a lăsat la latitudinea judecătorului: "Faceţi cum doriţi, cum spune legea, Codul de procedură penală". 

Iar judecătorul a decis să-l trimită în spatele gratiilor, căci în opinia sa, lăsarea în libertate a lui Miclăuş reprezintă un real pericol pentru ordinea publică, pentru că există, după comportament, „probabilitatea reală” să o comită din nou. Iar asta nu doar pentru că bărbatul trăieşte singur, nu are copii, e divorţat de peste 30 ani, ci pentru că s-a lăudat chiar el că anul trecut a acostat în aceeaşi zonă şi în împrejurări asemănătoare o studentă la medicină din India, atrăgându-i atenţia că „este periculos să stea singură în zonă”.

„În aceste condiţii, judecătorul apreciază că luarea măsurii arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor aduse inculpatului şi este necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia, în concret pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi prevenirea săvârşirii altor infracţiuni”, mai scrie în incheierea de arestare a Judecătoriei Oradea.

Ancheta în caz continuă, Miclăuş fiind inculpat pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi agresiune sexuală cu victimă minoră, fapte pedepsite cu închisoare între 3 şi 10 ani.