Detalii şocante ies la iveală în urma anchetei desfăşurate la Comisia de Expertiză Medicală de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor. Poliţiştii au descoperit că medicii şi asistentele percepeau şpăgi la aproape fiecare dosar întocmit sau reevaluat, componenţii comisiei reuşind să facă averi fabuloase.

Potrivit unor surse judiciare, gruparea a fost atent monitorizată în ultimele două săptămâni, fiind instalate inclusiv camere de filmat în birouri. Aşa s-a aflat că, numai în această perioadă, din cele 738 de persoane care au trecut pe la comisie, 733 au dat bani! Altfel spus, doar 5 bolnavi nu au "cotizat" pentru dreptul de a avea pensie de boală.

"Pentru întocmirea unui dosar nou, pentru ca pacienţii să primească pensie de handicap, mita era între 200 euro şi 400 euro. La revizuirea dosarelor (o dată la un an – n.r.) şpaga era între 100 şi 400 lei. Din sumele primite, asistenta primea câte 30%", au dezvăluit BIHOREANULUI sursele citate.

Anchetatorii spun că aceeaşi practică era folosită de toţi cei 5 medici din comisie, astfel că nu e de mirare că, de-a lungul anilor, componenţii comisiei au făcut averi consistente.

Prin percheziţiile demarate miercuri dimineaţă, de exemplu, poliţiştii au găsit 350.000 lei şi 120.000 dolari dosiţi în casa mamei unei doctoriţe, 500.000 lei în contul unui medic, la un altul 1,2 milioane lei, iar o altă doctoriţă a reuşit, conform documentelor de proprietate, să agonisească 15 case!

Revoltător este că, în cazul în care pacienţii nu plăteau, dosarele lor nu erau procesate şi transmise la Bucureşti. Aşa s-a întâmplat de pildă în cazul unei femei care a rămas fără o mână, dar nu a avut bani pentru şpagă. Dosarul ei a zăcut mai bine de 6 luni.

Coincidenţă, afacerile se învârteau chiar sub geamul Direcţiei Generale Anticorupţie, care are sediul în vecinătatea sediului Comisiei din incinta Casei de Pensii.

Conform anchetatorilor, la 31 mai, erau înregistraţi 37.833 de pensioanari bihoreni pe motive de boală. Toate dosarele pensionarilor cu handicap vor fi ridicate şi revizuite de o nouă comisie.

La ora publicării acestei ştiri, percheziţiile erau încă în plină desfăşurare, urmând să fie cercetate inclusiv maşinile celor din comisie. Unul dintre medicii comisiei, Ovidiu Pleşa, a fost ridicat de poliţişti şi dus acasă, pentru a asista la percheziţii.