Participarea femeilor din judeţul Bihor la activităţile pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin în anul 2016 este foarte scăzută, a anunţat marţi şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

"Pentru anul 2016 Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Bihor suma de 178.000 lei pentru desfăşurarea Programului Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin. Din fondurile alocate în acest an ar putea beneficia de testare citologică Babeş-Papanicolau 2.438 de femei din judeţul Bihor, din grupa de vârstă 25-64 ani", se arată într-un comunicat al DSP Bihor, care precizează că programul se desfăşoară, gratuit, prin două spitale - Judeţeanul şi Pelican - dar "ambele au realizat în primele nouă luni din acest an testarea 808 femei din judeţul Bihor, reprezentând 33% din numărul de teste pentru care există fonduri alocate".

Pe lângă faptul că se poate constata precaritatea educaţiei medicale a bihorencelor care nu profită de gratuităţi când este miza este propria lor sănătate, la fel de evident este şi faptul că nici medicii de familie şi ginecologii nu se implică în îmbunătăţirea acestei stări de lucruri.

"Buna desfăşurare a depistării precoce active a cancerului de col uterin depinde cel mai mult de medicii de familie care trebuie să asigure în continuare consilierea şi informarea femeilor eligibile din lista proprie pentru îndrumarea la recoltare în cadrul cabinetelor de obstetrică-ginecologie din reţeaua proprie. Este foarte importantă dorinţa şi voinţa femeilor elibigile, cu vârste cuprinse între 25-64 ani, să participe la testarea citologică efectuată gratuit în urma îndrumării efectuată de medicul de familie prin completarea unui formular de screening", a remarcat conducerea DSP Bihor.

Aceasta precizează că "sunt fonduri suficiente pentru screening", invitând populaţia feminină eligibilă să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la  examinarea citologică gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin.