Dintre cele şase funcţii de conducere ale instanţelor din Bihor scoase la concurs, doar una singură a fost ocupată, cea de vicepreşedinte la Curtea de Apel Oradea. Pentru şefia Tribunalului Bihor nu a candidat nimeni, iar actuala deţinătoare a funcţiei, Carmen Domocoş, care a concurat pentru funcţia de vicepreşedinte, a picat examenul. 

Patru funcţii de preşedinte şi două de vicepreşedinte la instanţe au fost scoase la concurs în Bihor, în cadrul unei noi sesiuni de examen organizate în perioada martie - iunie 2021, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, pentru ocuparea unor posturi vacante.

Este vorba despre funcţia de vicepreşedinte la Curtea de Apel Oradea, cele de preşedinte şi vicepreşedinte la Tribunalul Bihor, de preşedinţia Judecătoriilor Marghita, Aleşd şi Salonta.

Fără candidaţi

Dintre toate, doar trei funcţii de conducere au avut căutare. Astfel, pentru funcţia de vicepreşedinte la Curtea de Apel s-a înscris actuala deţinătoare a funcţiei, judecătoarea Mirea Gajdo Loreley Emese, pentru cea de vice la Tribunal a candidat actuala preşedintă a instanţei, Carmen Domocoş, aflată la finalul celui de-al doilea mandat, iar preşedenţia Judecătoriei Aleşd a fost vizată de judecătoarea Anca Diana Cipleu, cea care ocupă funcţia cu delegare din 1 ianuarie 2018.

Niciun magistrat nu s-a înscris la concurs pentru funcţiile de preşedinte la Judecătoriile Marghita şi Salonta şi, în mod curios, nici pentru şefia Tribunalului Bihor, care va rămâne vacantă. 

Rezultate slabe

Dintre cele trei judecătoare înscrise la concurs, doar Mirea  Gajdo Loreley Emese a reuşit să treacă de media minimă (7), fiind notată cu 7,05 pentru proiectul de management şi 8,80 la testarea scrisă.

După două mandate de preşedinte la Tribunalul Bihor, judecătoarea Carmen Domocoş a luat sub 5, spun sursele BIHOREANULUI şi, deci, nu a reuşit să întrunească media minimă.

Nota exactă a judecătoarei nu se cunoaşte căci pentru a evita "ruşinarea" magistraţilor care pică la aceste examene, CSM anonimizează numele candidaţilor pe listele care conţin rezultatele la probe, în timp ce pe lista finală sunt menţionate doar numele şi rezultatele celor care promovează examenul. 

De menţionat, însă, că preşedinta Tribunalului Bihor a avut o prestaţie catastrofală şi la examenul din 2017, când a picat examenul pentru reconfirmarea pe funcţie după ce a luat nota 4 pentru proiectul de management. Domocoş a reuşit să treacă examenul un an mai târziu, când obţinut nota 8,28 pentru proiectul de management şi 8,40 la proba scrisă, fiind astfel reinstalată pe funcţia de preşedintă a Tribunalului.

În această sesiune, la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor s-au înscris 88 de magistraţi. Concursul a constat într-o testare psihologică, susţinerea proiectului de management şi o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane.