Campingul de la Bulz, lovit duminică seară de o furtună extrem de violentă, este total devastat. Asta nu i-a oprit însă pe unii turişti să se întoarcă luni dimineaţă în zonă şi să-şi reia vacanţa, la câţiva metri distanţă de criminaliştii care fac măsurători şi de muncitorii care degajează cei 11 plopi doborâţi de furtună. Totodată, edilii comunei Bulz susţin că toţi turiştii au fost anunţaţi, duminică seară, că meteorologii au emis o avertizare de furtună, dar au refuzat să plece.

Campingul groazei

Luni dimineaţă, campingul de la Bulz arăta ca un decor în care idilicul se amesteca cu terifiantul. Încă de la intrare se vedeau 11 plopi uriaşi doborâţi la marginea campingului, cu rădăcini foarte mari, de diametre între 3 şi 6 metri la bază. Unul dintre ei s-a răsturnat peste maşina în care o persoană şi-a pierdut viaţa şi o alta a fost grav rănită. Este vorba de un Fiat Punto, înmatriculat în Bihor.

O altă maşină a fost răsturnată pe partea dreaptă. Este vorba de un Logan înmatriculat în Arad, care a ajuns în această poziţie după ce un plop a fost dezrădăcinat de vijelie, iar rădăcina a acţionat ca un cric, ridicând autoturismul în mai puţin de 2-3 secunde, după cum spun martorii oculari.

La faţa locului se află şase echipaje de poliţişti din comuna Bulz şi criminalişti din Oradea, care au asigurat perimetrul pe care se află maşinile şi au făcut măsurători. În jurul orei 11.30, în camping a fost trimis şi un utilaj de tip TAF, al Primăriei Bulz, care taie resturile plopilor, pentru a degaja locul şi a scoate maşinile de sub arbori.

Mărturii de la potop

Oamenii care s-au aflat aici în cursul serii de duminică sunt convinşi că au scăpat cu viaţă ca printr-o minune.

Un cuplu de pensionari din Carei, Adelaida şi Ion Abrudan, a declarat pentru BIHOREANUL că urgia a început în jurul orei 21.20. Cerul s-a întunecat brusc, a început să cadă grindină masiv şi toţi oamenii au încercat să se adăpostească, unii dintre ei în maşini sau în rulote.

Cuplul Abrudan de pildă a avut noroc deoarece Loganul şi rulota cu care veniseră s-au aflat într-un spaţiu care, ca prin minune, a scăpat neatins. "Lângă maşină erau trei plopi. Doi au căzut şi unul singur a rămas în picioare. Cei doi plopi au căzut la vreo jumătate de metru de maşină şi rulotă", au povestit soţii Abrudan.

La limită

Un bucureştean originar din Aleşd, care îşi petrece aici o săptămână în fiecare vară, a mărturisit că de 40 de ani n-a văzut aşa ceva. "Eram în maşină şi când a căzut grindina n-am mai auzit nimic în jur, nici măcar când au căzut plopii. Când s-a potolit, am vrut să ies din maşină şi atunci mi-am dat seama că un plop a căzut la 50 de centimetri de maşină, pentru că n-am putut nici măcar să deschid uşile", a spus Andrei Baci.

Aproape la fel a păţit o doamnă din Carei, care stătea pe terasa improvizată lângă maşini, când a început furtuna. În acel moment, a intrat în rulotă, iar după ce s-a terminat tornada şi a ieşit, a observat că un plop a căzut la 15 centimetri de locul în care se afla. "Eu nu am fost religioasă niciodată, dar parcă totuşi a fost o minune", a spus Cecilia Georgescu.

Scăpaţi de tragedie

Furtuna din Bulz a distrus şi cabluri de alimentare cu energie electrică din comună, respectiv pe cele ale operatorilor de telefonie, iar luni mai multe echipaje de intervenţie lucrau pentru remedierea avariilor...

În jurul orei 12, TAF-ul primăriei din Bulz a reuşit să scoată dintre lemne Loganul din Arad, a cărui proprietară spune că în momentul furtunii se afla împreună cu prietena ei şi cu trei copii de vârste mici, la circa un kilometru distanţă, în tabăra creştină "Cristos pentru România".

"Am fost acolo, erau peste 100 de oameni, penticostali şi ortodocşi. Când a izbucnit furtuna, eram într-un cort mare, instalat de organizatori, şi nu se auzea mai nimic. Mulţi oameni au ţinut de structura metalică a cortului, să nu-l ia vijelia. Şi acolo au fost câteva persoane rănite uşor", a povestit arădeanca, Alina Bârlea, medic de profesie.

Femeia s-a întors în tabăra de pe malul Crişului în această dimineaţă şi şi-a dat seama că probabil absenţa din acest loc le-a salvat vieţile, deoarece o parte din plopul care i-a răsturnat maşina s-a prăbuşit şi peste cortul său şi al prietenei sale.

De la capăt

Potrivit turiştilor prezenţi luni în camping, duminică erau acolo, cu corturile sau la iarbă verde, peste 100 de persoane. Nu se ştie exact câţi au rămas până seara.

Cert e că, luni dimineaţă, în camping s-au întors mai mulţi turişti. Peste noapte, cei mai mulţi dintre ei au înnoptat la pensiuni din jurul Bulzului, iar luni dimineaţă au revenit, decişi să-şi continue vacanţa.

Când reporterul şi fotoreporterul BIHOREANULUI au ajuns în camping, mulţi dintre turişti îşi pregăteau micul-dejun. Oamenii au mărturisit că vor rămâne în Bulz pentru toate zilele în care şi-au planificat vacanţa.

Avertizări ignorate

În campingul din Bulz se afla luni şi primarul comunei Bulz, Augustin Sărăcuţ, precum şi localnici, voluntari şi beneficiari de ajutoare sociale, care culegeau resturi răspândite din perimetrul campingului.

Sărăcuţ a declarat, pentru BIHOREANUL, că în momentul în care a fost informat cu privire la codul galben de vreme rea cu furtună, aflându-se în Oradea, l-a însărcinat pe viceprimar să anunţe turiştii cu privire la pericolul ce urma să vină, şi a pornit spre casă, ajungând la camping în jurul orei 22.10, când furtuna se terminase şi răniţii fuseseră transportaţi de la faţa locului.

Viceprimarul Teodor Negrea s-a dus în camping, i-a anunţat punctual pe turişti despre avertizarea meteo. Oamenii, însă, nu au dat importanţă alertei şi au preferat să rămână. Cu ce costuri se ştie...

Citeşte pe această temă şi articolele:

Bărbatul mort în urma furtunii din Bulz era un orădean de 37 de ani. Maşina în care s-a adăpostit, complet distrusă (FOTO)

Şeful ISU Crişana: "La Bulz, plopii au căzut ca un castel de cărţi" (FOTO)