Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Oradea a fost reorganizată, pentru scurtarea timpului de soluţionare a cererilor depuse de orădeni.

"Şedinţa dura foarte mult"

Potrivit viceprimarului Arina Moş, măsura a fost luată pentru reducerea duratei şedinţelor pe care le ţine CMUAT în fiecare joi, interval în care solicitanţii erau obligaţi să aştepte ore în şir pe holurile Primăriei.

"Şedinţa dura foarte mult. Volumul de muncă era foarte mare, pentru că în CMUAT intrau toate materialele şi fiecare membru analiza fiecare proiect. Spre exemplu, comisia discuta acum o închidere de balcon, care mergea repede, iar peste câteva minute lua în discuţie un Plan Urbanistic Zonal sau un Masterplan, mult mai complex, care necesită o atenţie mai mare", a afirmat Moş.

Două comisii în loc de una!

Pentru a reduce durata şedinţelor şi a concentra atenţia CMUAT către materialele importante viceprimarul Moş a hotărât degrevarea acesteia de proiectele mici.

"Comisia mare, formată din 13 membri, va analiza proiectele mari, precum Planurile Urbanistice Zonale, Planurile Urbanistice de Detaliu, Masterplan-urile şi alte, în timp ce, separat, o comisie operativă, formată din trei reprezentanţi ai Instituţiei Arhitectului Şef, va analiza proiectele mai mici", a spus viceprimarul.

Măsura este cu atât mai importantă cu cât proiectele mici și multe sunt tocmai cele promovate de orădenii de rând care s-au învoit de la muncă pentru a obţine documentele pentru reabilitarea unei faţade, închiderea unui balcon sau alte lucrări.

"Actuala formulă a fost aplicată după o perioadă de tranziţie, în care am funcţionat cu ambele comisii în paralel, pentru a ne convinge că procedăm corect. Toate materialele au intrat în şedinţă, iar în cadrul ei s-a decis ce discută CMUAT şi ce analizează comisia operativă", a explicat Moş.

O soluţionare mai rapidă...

Prima dezbatere de acest fel a avut loc în decembrie, după care, începând de săptămâna trecută, comisiile au început să lucreze în paralel. "Sunt convinsă că împărţirea proiectelor în funcţie de importanţă va duce la soluţionarea lor mult mai rapidă decât până acum", a spus Moş.

Astfel, orădenii care au depus proiecte pentru dezbaterea specialiştilor municipalităţii pot verifica pe site-ul Instituţiei Arhitectului Şef, la rubrica Formulare autorizări, Avize, Adeverinţe, secţiunea CMUAT, dacă acestea vor fi analizate în CMUAT sau în comisia operativă. Tot acolo pot verifica data la care va intra materialul în dezbatere iar, ulterior, rezoluţia aplicată pe acesta.

CMUAT este o comisie consultativă cu atribuţiuni de avizare a proiectelor primite spre dezbatere cu scopul îmbunătăţii calităţii urbanistice. În funcţie de calitatea proiectului analizat, comisia emite avize favorabile sau nefavorabile, caz în care proiectul este dat la refăcut.