O dezbatere organizată marţi seară la Hotelul Caro cu candidaţii la Senat din partea a cinci formaţiuni politice - ALDE, PSD, PNL, UDMR şi USR - a confirmat atitudini previzibile ale tuturor politicienilor bihoreni prezenţi: Ioan Mintaş, Florian Bodog, Cornel Popa, Derzsi Akos şi Cristian Rusu.

O primă parte a "dezbaterii" s-a consumat într-o plictiseală totală, resimţită până şi de membrii de partid prezenţi în "galerie", cauzată de întrebări generale care nu au prilejuit candidaţilor să spună nimic care să fi reţinut atenţia cuiva.

Popa: PNL ar fi câştigat CJ cu mine

Atmosfera s-a animat abia după ce moderatorul, jurnalistul Călin Corpaş, a pus întrebări "personalizate" fiecărui candidat. Când acesta a vrut să afle de la candidatul PNL Cornel Popa dacă liberalii ar fi câştigat şefia CJ Bihor în situaţia în care ar fi candidat el pentru funcţia de preşedinte, nu viceprimarul Mircea Mălan, Popa a răspuns că da, categoric. "Nu numai eu, ci şi sondajele făcute în acea perioadă arată asta. Sunt convins că PNL Bihor ar fi reuşit mult peste ce a realizat, dar greşelile manageriale se plătesc, şi noi le-am plătit", a spus Popa, referindu-se la eşecul alor săi.

Tema i-a dat ocazia reprezentantului USR Cristian Rusu să-l întrebe pe Popa dacă actuala sa candidatură la Senat este "un premiu" sau o modalitate a colegilor de a-l pensiona, dar Popa i-a dat un răspuns care l-a lăsat fără replică. "Purtaţi-vă de grijă şi lăsaţi-ne pe noi să ne purtăm nouă de grijă", i-a zis PNL-istul, amintind că a fost dorinţa lui "să-mi închei activitatea politică în Senat" şi că a susţinut candidatura lui Mălan la judeţ.

Tot Popa s-a remarcat când, întrebat dacă PNL ar guverna alături de UDMR, a răspuns în stilul fostului vicepreşedinte al CJ Alexandru Kiss. "Hat, persze!", adică "sigur", a zis el, fără a dezvolta din ce motiv şi fără a mai fi întrebat de ce.

Derzsi i-ar lua locul lui Cseke

Candidat pe poziţia a doua din partea UDMR, fostul deputat Derzsi Akos a trebuit să spună de ce a acceptat acest loc, neeligibil, dincolo de motivaţia de "soldat disciplinat al partidului". Răspunsul a fost surprinzător, Derzsi afirmând că persoana de pe primul loc (Cseke Attila, preşedintele organizaţiei judeţene) ar putea avea la un moment dat alte preocupări şi că i-ar putea lua locul. 

"E firesc să fie cineva şi pe poziţia a doua pe liste. Locul întâi poate fi fragil, s-ar putea ca cel care este pe primul loc să aibă la un moment dat alte preocupări şi am acceptat ca la o adică să-i iau locul. Altă motivaţie decât să-mi ajut colegii şi electoratul eu nu am avut", a spus Derzsi, fără a da amănunte şi tot fără să-l fi întrebat cineva mai mult.

"Sorbonel" supărat

Un alt moment mai animat s-a consumat în momentul când candidaţii au putut să-şi adreseze reciproc întrebări, iar USR-istul Cristian Rus l-a chestionat pe PSD-istul Florian Bodog - suspect de plagiat şi lăsat fără titlul de conducător de doctorate după ce s-a dovedit că l-a obţinut prin fraudă - "ce măsuri veţi lua pentru ca Sorbonica să ajungă din nou Universitatea Oradea?".

"Din punctul meu de vedere, Universitatea Oradea este Universitatea Oradea. Sorbonica este numită numai de răutăcioşi", a încercat Bodog să ocolească răspunsul, dar Rusu a insistat, pentru a afla dacă Bodog ar fi dispus să contribuie la "intervenţii legislative" care să sancţioneze plagiatul. Vizibil enervat, PSD-istul a ieşit din clinci pasând problema integrităţii, inclusiv a sa, în curtea conducerii Universităţii. "Există legislaţie în acest sens, prin care conducerea Universităţii poate acţiona dacă şi-o doreşte", a spus el.

Atac la Clotilde

În momentul când i-a venit rândul să pună el întrebări, Bodog şi-a luat revanşa, acuzând USR de faptul că vorbeşte despre "primenirea clasei politice", dar una dintre cele mai cunoscute figuri ale noului partid, Clotilde Armand, ar fi conectată la banii publici deoarece lucrează pentru firma franceză Aegis, care a oferit consultanţă în proiectul Autostrăzii Transilvania, dar şi Companiei de Apă Oradea, totul "fără să facă nimic".

Rusu a ripostat, amintind că Aegis nu este o firmă privată, ci o firmă de stat din Franţa, care a oferit consultanţă pentru statul român, iar franţuzoaica a fost angajată după "încheierea lucrărilor" de către Bechtel. Din neatenţie sau lipsă de documentare, Rusu a uitat însă tocmai partea cea mai "tare", şi anume că Aegis a fost angajată de Guvernul României exact când acesta era condus de PSD-istul Adrian Năstase.

De la BIHOREANUL pentru fiecare

Reporterul BIHOREANULUI a adresat şi el câte o întrebare pentru fiecare candidat. "Nu regretaţi că nu candidaţi din partea PSD?", a fost întrebarea pentru reprezentantul ALDE, Ioan Mintaş, fost membru PSD vreme de două decenii. Răspunsul lui Mintaş? "Nu-mi pare rău că nu candidez pentru PSD, pentru că ALDE este un partid al întreprinzătorilor, iar o alianţă PSD-ALDE ar duce România pe treptele pe care le merită".

Întrebat de ce a afirmat că ar guverna alături de UDMR după ce UDMR i-a păcălit pe PNL-işti promiţându-le că se vor alia cu ei pentru ca apoi să facă alianţă cu PSD pentru conducerea CJ Bihor, Cornel Popa a înşirat trei motive. "Pentru că PNL şi UDMR sunt în aceeaşi familie politică europeană, pentru că în Oradea şi în Bihor nu sunt resentimente între români şi unguri", a spus el, adăugând apoi că în perioada când PNL şi UDMR au avut majoritatea în CJ judeţul a fost condus bine, spre deosebire de perioada de acum, când "se conduce fără majoritate" şi fără rezultate.

Pe PSD-istul Florian Bodog BIHOREANUL l-a întrebat dacă nu îi este "jenă" că partidul său îşi face propagandă acuzând mai ales USR că este plină de "soros-işti" şi "vândută străinilor". "Nu-mi este ruşine să susţin românii, să susţin firmele româneşti, să suţin România", a zis Bodog "pe lângă" întrebare.

Chestionat cu cine ar prefera UDMR să guverneze, în condiţiile în care a făcut-o deja şi cu PSD, şi cu PNL, Derzsi Akos a răspuns că aceasta este soarta unui partid mic, iar pentru UDMR e cam totuna cu cine e la putere: "Dacă un partid mic are aproximativ 5%, este evident că nu poate să-şi atingă scopurile decât printr-o alianţă la guvernare. Acest lucru va fi la fel şi în acest an".

În fine, întrebat dacă noul partid e de stânga sau de dreapta, candidatul USR a susţinut că acest lucru nu e important. "USR a plecat dintr-o mişcare populară spontană, la acest moment e mai puţin important dacă se defineşte de stânga sau de dreapta, important este că noi dorim transparenţă şi depolitizare în administraţie", a spus Cristian Rusu.