Designerul Horia Popa atacă Primăria la baionetă. Într-o postare urcată joi pe pagina sa de Facebook, protestatarul a acuzat municipalitatea că în comunicatul de presă care a urmat dezbaterii cu specialiştii ţinute marţi la Primărie pe tema reabilitării Pieţei Unirii, a cenzurat aprecierile critice faţă de proiectul arhitectului Horea Gavriş, susţinut de viceprimarul Mircea Mălan.

Întâlnirea organizată cu specialişii în arhitectură, urbanistică, protecţia monumentelor şi reprezentanţii instituţiilor abilitate în domeniu s-a ţinut cu uşile închise, iar presa nu a avut acces la dezbateri.

Realitate "cosmetizată"

"Deşi în şedinţă au fost două ore de poziţii critice anti-proiect, atât pe funcţie cât şi pe formă, purtătorul de cuvânt al Primăriei (un mercenar al echipei actuale) care a scris comunicatul le-a sintetizat prin propoziţia "au fost formulate critici" şi atât". Întrucât nu există o stenogramă a şedinţei, nimeni vreodată nu va putea spune ce s-a vorbit acolo. Şi acolo s-au spus multe", a scris designerul.

Horia Popa a mai reproşat printre altele municipalităţii că a contractat proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii prin atribuire directă, şi nu printr-un concurs internaţional, că proiectul a ieşit "un kitsch", că tandemul Bolojan-Mălan nu are competenţa necesară pentru a-l gestiona, fapt pentru care "nu e momentul să începem un nou proiect edilitar, de amploarea şi însemnătatea Pieţei Unirii". El a susţinut, totodată, şi că poziţia sa a fost susţinută de majoritatea arhitecţilor prezenţi la întâlnire.

"Arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, mi-a dat dreptate. "Sunt foarte multe idei care i-au făcut pe colegii noşti să aprecieze că sunt multe elemente riscante, kith şi subscriu şi eu la idee"", a scris designerul, lăsând să se înţeleagă că acesta ar fi fost pe aceeaşi lungime de undă.

Variante de lucru

Contactat de BIHOREANUL, arhitectul Şerban Ţigănaş, organizatorul întâlnirii de marţi, a declarat că a evitat în mod deliberat să invite presa la dezbateri, tocmai pentru a putea avea o discuţie aplicată cu specialiştii. "În momentul în care am pregătit această întâlnire, eram conştient de faptul că discuţiile vor avea două direcţii, una legată de faptul că municipalitatea a făcut achiziţie directă pe acest proiect când ar fi trebuit concurs, iar a doua era legată de natura proiectului, or am preferat să avem discuţii aplicate pe proiect, ca să vedem ce se poate face şi mai puţin legate de modul în care a fost ales. Dacă ar fi fost o întâlnire cu presa, nu am mai fi putut ţine discuţia în acest domeniu rezervat specialiştilor", a declarat Ţigănaş.

Preşedintele OAR a mai spus că lista cu participanţii la întâlnire a fost stabilită de municipalitate şi că, deşi designerul Horia Popa nu a fost invitat, i-a dat cuvântul cu toată opoziţia viceprimarului Mircea Mălan. "Domnul Popa a primit cuvântul, în ciuda faptului că domnul Mălan s-a opus pe considerentul că nu a fost invitat dar nu a avut o atitudine tocmai constructivă. A venit târziu, a ridicat tonul şi a plecat înainte de încheierea întâlnirii", a povestit arhitectul.

"Nu e chiar aşa"

Legat de afirmaţia că a împărtăşit părerile designerului, preşedintele Ordinului arhitecţilor susţine că, în calitate de moderator al întâlnirii, a evitat pe cât posibil să se pronunţe asupra calităţii proiectelor, preferând să îi implice în dezbatere pe arhitecţii orădeni. "În cadrul întâlnirii s-au prezentat toate fazele de concepere ale proiectului, începând de la variantele propuse în urma concursului de idei de arhitecţii din Oradea, continuând cu proiectul firmei din Braşov, cel al domnului Emodi Tamas, iar apoi cel susţinut de domnul Horia Gavriş. La absolut toate variantele am cerut comentarii şi aprecieri", spune preşedintele OAR.

De altfel, dintre variantele supuse dezbaterii, Ţigănaş e de părere că proiectul lui Gavriş este cel mai uşor de îmbunătăţit fie şi pentru faptul că autorul se arată "deschis la sugestii şi dispus la soluţii chiar dacă nu le-a găsit încă".

Prezentă la dezbaterile de marţi, Anemari Szabo, este de aceeaşi părere. "Ar trebui să existe dezbateri şi lumea să vină cu propuneri. Trebuie să avem convingerea că punem în operă cel mai bun proiect", a spus Szabo. "Nu a fost niciun fel de cenzură, dar nici nu se poate spune că am rupt gura târgului. În afară de Horea Popa, care s-a şi enervat şi a ieşit din sală, discuţiile au fost destul de calme. De fapt, mai mult s-a bifat o acţiune pentru că propuneri concrete nu s-au prea făcut. E şi greu să vii să spui pe proiectul altui arhitect "Ştii, linia asta trebuia să treacă pe aici şi nu pe dincolo...", a spus arhitectul.

Interesant e că nici Emodi Tamas, autorul primului proiect al Pieţei Unirii, nu împărtăşeşte acuzele lui Popa. "Dacă luăm comunicatul ad-literam acesta este real, dar nu neapărat echilibrat. Au fost mai multe păreri critice, dar nu atât de multe precum acreditează domnul Popa. Şi nici nu e de mirare. Primăria a invitat la dezbatere îndeosebi specialişti a căror părere era cunoscută ca fiind în favoarea proiectului şi poate aici i se poate reproşa puţină manipulare. Din acest motiv pe alocuri atmosfera a fost una de şedinţă de partid la nivel de comună".

BIHOREANUL a încercat să afle şi opiniile altor arhitecţi orădeni care au luat parte la întâlnire, precum Ernest Pafka sau Mircea Călin Lungu pe marginea dezbaterilor dar aceştia nu au putut fi contactaţi.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca aceştia să îşi facă auzită vocea, în cadrul dezbaterii cu tema "Pieţa Unirii, încotro" care va avea loc vineri, de la ora 16, la Moszkva Cafe.

Ce spun reprezentanţii primăriei despre dezbaterea cu specialiştii, în articolul: "Rămâne cum am stabilit! Dezbătut cu specialiştii, proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii se va aplică în forma dorită de Primărie"