Proiectul reamenajării "Ansamblului Urban Piaţa Unirii - Piaţa Ferdinand", propus de municipalitatea orădeană în urma unui concurs de idei organizat cu arhitecţii orădeni şi dezbătut deja cu reprezentanţii Comisiei pentru Monumente de la Cluj, a pus din nou pe jar relaţiile municipalităţii cu reprezentanţii ecologiştilor.

La dezbaterea publică organizată în sala mare a Primăriei au participat vineri seară circa 50 de persoane, printre care reprezentanţi ai presei locale, ecologişti şi simpli orădeni, discuţiile pe tema proiectului propus de municipalitate prelungindu-se mai bine de două ore.

Proiect "îndulcit"

Primăria, prin intermediului arhitectului Emodi Tamas, a propus dezbaterii publice un proiect de reamenajare a celor două pieţe în care partea dalată a spaţiului va fi contrabalansată de zone de verdeaţă şi copaci de mici dimensiuni. "În propunerea actuală se va interveni la reabilitarea ansamblului de la statuia voievodului Mihai Viteazul, cu restaurarea celor două fântâni care existau în anii '30. Intenţionăm să păstrăm toţi copacii din zona perimetrală şi chiar să plantăm alţi 87 de arbori de înălţime mică şi cu un coronament redus pentru a nu acoperi faţadele", a afirmat Emodi.

În accepţiunea municipalităţii, întreg ansambul format de cele două pieţe va fi dalat, iar spaţiile verzi vor cuprinde vegetaţie de joasă înălţime pentru a nu acoperi faţadele clădirilor. Cel mai bun exemplu este cel al arborilor de tisa care acoperă în prezent faţada restaurată a Teatrului de Stat. "Până la sfârşitul războiului a existat o perspectivă bună asupra clădirii teatrului, după care, datorită neîngrijirii, arborii de tisa au crescut necontrolat, fapt pentru care propunem păstrarea lor doar în proporţie de 80%", a spus arhitectul.

Centrul cu terase

Conform proiectului, giraţia din faţa actualei Agenţii CFR urmează să fie strămutată în dreptul restaurantului "Transilvania", circulaţia pe strada Madacs Imre urmând să fie blocată. "Aici ar putea fi montat un tramvai de epocă în care să funcţioneze partea de servicii a unei eventuale terase", a declarat Emodi. Prin această strămutare municipalitatea ar lărgi spaţiul pietonal din prelungirea străzii Republicii, pe aliniamentul către Piaţa Unirii, ca un prim pas înaintea transformării zonei într-un centru pietonal.

"Toate aceste extinderi ale pietonalului ar urma să se facă treptat, cu asigurarea conservării centrului istoric şi valorificarea componentei turistice a Oradiei", a spus primarul Ilie Bolojan. Astfel, municipalitatea vrea să descurajeze funcţionarea unor centre bancare sau a unor show-room-uri auto în zona centrală, aceasta urmând să fie destinată exclusiv pietonilor şi teraselor, fapt care ar putea atrage noi turişti.

Nu tăiaţi nimic!

Deşi prevede scoaterea traficului auto din zona centrală, proiectul municiplităţii nu a fost pe placul reprezentanţilor societăţii civile. "Dată fiind importanţa proiectului, vă cerem să organizaţi un concurs internaţional de proiecte, jurizat de arhitecţi şi peisagişti recunoscuţi în Europa, iar în tema de proiectare să prindeţi cerinţa ca spaţiul verde al acestor pieţe să sporească atât cantitativ cât şi calitativ", a cerut, în numele Fundaţiei Academia Civică, Orlando Balaş, până anul trecut consilierul pe probleme de mediu al primarului Bolojan.

În aceeaşi idee, biologul Ana Marossy s-a opus făţiş dalării pieţei Unirii şi reducerii numărului de arbori. "Astăzi, spaţiul verde nu are rol estetic şi vitalizant, ci vitalizant şi estetic. Clima se încălzeşte şi veţi vedea că în perioada verii temperatura se va ridica la 40-50 de grada Celsius în pieţele acestea pe care le doriţi fără spaţii verzi şi umbră", a avertizat Marossy.

Biologul a insistat şi pentru păstrarea arborilor de tisa din faţa teatrului, chiar dacă aceştia obturează faţada clădirii. "Cele două exemplare sunt femele. Nu se pot scoate plantele de acolo pentru că sunt ocrotite prin lege europeană şi nici nu se pot tunde pentru că au trecut de 50 de ani şi nu ar supravieţui", a spus Marossy.

"Dumbrava minunată"

Discuţia a căpătat inclusiv accente comice în momentul în care consilierul local Daniel Vulcu, directorul trupei Iosif Vulcan, a ironizat cererile ecologiştilor. "Nu trebuie să uităm că prezenţa tiselor, pe care le iubesc, nu e mai importantă decât reabilitarea teatrului. Păi atunci mai bine facem o cerere pentru a muta teatrul într-o dumbravă, ca să împăcăm şi o parte şi alta", a spus Vulcu.

De aceeaşi părere a fost şi arhitectul orădean Pafka Ernest, care a susţinut necesitatea înlocuirii arborilor de tisa cu alţii mult mai mici, pentru a asigura vizibilitatea clădirii. "Să nu uităm că nu doar plantele, dar şi clădirile sunt ocrotite. Am un deosebit respect pentru viaţa sexuală a acestor arbori, dar nu cred că existenţa lor ar trebui să împieteze asupra clădirii teatrului", a mai spus Pafka.

Arhitectul a afirmat că arborii de tisa au fost plantaţi anume în parcul din faţa teatrului pentru că pot fi tunşi astfel încât să nu acopere faţada. Numai că de asta nu s-a mai ocupat nimeni în ultimele cinci decenii. Iar acum e prea târziu...

Sub presiunea timpului

Ilie Bolojan le-a mulţumit celor prezenţi pentru propunerile formulate. "Vom ţine cont de observaţiile făcute de dumneavoastră. Spre exemplu, sunt de acord ca arborii sănătoşi să fie păstraţi", a spus primarul. Şeful executivului local a insistat, în schimb, pentru strămutarea măcar a unuia dintre arborii de tisa din faţa teatrului, astfel încât clădirea să redevină vizibilă, şi a insistat pentru materializarea proiectului în forma propusă de arhitecţi. "Noi trebuie să depunem un proiect pentru a accesa fonduri europene. Nu ne permitem să pierdem această ocazie, pentru că nu ai în fiecare zi posibilitatea să accesezi o infuzie de 3,5 milioane euro", a avertizat Bolojan.

Primarul a mai spus că aleşii oraşului vor aproba în şedinţa de la sfârşitul lunii octombrie indicatorii tehnico-economici ai reabilitării ansamblului format din pieţele Unirii şi Ferdinand pentru ca pe 3 noiembrie documentaţia să poată fi dezbătură în cadrul Comitetului de Monitorizare al Planului Operaţional Regional în vederea atragerii de finanţări din fondurile destinate stimulării turismului.

Înaintea lucrărilor de reabilitare a celor două pieţe, care ar putea demara în primvăra anului viitor, municipalitatea intenţionează să facă modernizarea infrastructurii de sub carosabil, astfel încât, odată reabilitat, centrul să nu trebuiască spart la loc pentru înlocuirea vreunei conducte sau a unui racord.