Demolările fac audienţă! Nu mai puţin de 150 de orădeni au luat parte joi, în sala mare a Primăriei, la dezbaterea publică a masterplanului care va sta la baza viitorului Plan Urbanistic General al Oradiei.

Asistenţa a umplut sala mare a Primăriei atrasă îndeosebi de prevederea surprinzătoare referitoare la demolare a unui şir de case de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu pe sensul de mers spre Universitate şi de pe partea stângă a străzii Sucevei, pe sensul de mers spre Parcul Bălcescu. Măsura are ca scop în primul caz extinderea spaţiilor pietonale, iar în acel de-al doilea caz fluidizarea circulaţiei în centrul oraşului prin realizarea unui inel ocolitor pe direcţia străzilor Nufărului, Sucevei, Decebal, Dacia, Republicii, Magheru.

"Orădenii au în sânge poziţia antidemolării!"

La dezbatere au putut fi văzuţi locuitori ai zonei centrale, studenţi la Arhitectură, consilieri locali ai PNL veniţi să susţină tacit poziţia municipalităţii şi reprezentaţi ai opoziţiei UDMR, care au ţinut să îşi exprime opoziţia faţă de propunerile formulate de municipalitate.

"Orădenii au în sânge poziţia antidemolării! Nu degeaba în urmă cu 40 de ani s-au adunat oamenii în jurul Bisericii Sfântul Ladislau din centrul oraşului ca să nu fie demolată", a afirmat cu această ocazie udemeristul Pasztor Sandor. Consilierul a spus că, în loc să demoleze casele, municipalitatea ar putea transforma strada în arteră pietonală pe care tramvaiul să fie singurul mijloc de transport acceptat.

Arhitecţii orădeni se opun demolării

Împotriva demolării caselor s-au declarat şi arhitecţii orădeni Anemari Szabo, Cristian Puşcaş şi Mircea Lungu. "Eu personal n-aş fi de acord cu demolarea unui rând de case de pe strada Avram Iancu, pentru că am distruge un front stradal cu care ne-am mândrit 300 de ani. E un dat faptul că a rămas identic atâta timp. Sunt foarte puţine zone care nu au fost afectate de demolări în cei 40 de comunism", a spus Anemari Szabo.

La rândul său, Mircea Lungu a spus că tentativa municipalităţii de a momi orădenii din zonă să îşi demoleze singuri casele, cu promisiunea că în cazul în care vor retrage frontul stradal al acestora cu trei metri vor primi dreptul de a consturi pe trei nivele în loc de unul cum este în prezent va crea un adevărat haos în zonă.

"Dacă vrea neapărat Primăria să dărâme aceste case îşi strânge bani, face o expropriere şi apoi vinde noile imobile la licitaţie, nu lasă toată această afacere la mâna speculanţilor", a spus Lungu.

Nici orădenii nu vor...

Poziţia specialiştilor a fost primită cu aplauze de orădenii din sală care s-au declarat în majoritatea zdrobitoare împotriva demolării. "Pe mine nu mă puteţi convinge că atractivitatea acestui oraş va creşte dacă va fi demolată strada Avram Iancu", a spus orădeanul Ioan Horvath.

În replică la propunerea municipalităţii, orădeanul Tiberiu Bone a propus mutarea traficului de pe strada Sucevei pe arterele paralele, variantă luată deja în calcul de municipalitate în urma unei propuneri făcute în scris de un orădean.

"Nu am vocaţie de demolator"

Întâlnirea, moderată de primarul Ilie Bolojan secondat de arhitecţii Nicolae Ţarălungă (IHS România) şi Tiberiu Ciolacu (Planwek Cluj) a durat mai bine de trei ore, răstimp în care orădenii veniţi la dezbatere şi-au vărsat oful. După discuţii prelungite, edilul a pus capăt întâlnirii afirmând că a luat act de poziţia locuitorilor de pe cele două străzi.

"Eu nu am vocaţie de demolator, dar vreau să las ceva în urma mea. Îi înţeleg pe cei care afectaţi în mod direct de aceste propuneri, sunt nemulţumiţi în mod legitim. Am reţinut că nu sunteţi de acord cu demolarea, dar susţin în continuare că nu ne putem bloca în ceea ce se întâmplă astăzi", a spus edilul.

Reabilitare cu de-a sila

Primarul a încheiat discuţia trăgând o concluzie care le-a dat fiori reci proprietarilor imobilelor strada Avram Iancu.

"Casele cuprinse între Piaţa Unirii şi strada Cuza Vodă arată ca după război. Dacă veţi dori linişte cu Executivul trebuie să vă reabilitaţi faţadele. La parter sunt unităţi economice, acolo se plătesc nişte chirii. Aceşti bani vor trebui îndreptaţi cu prioritate spre reabilitarea clădirilor pentru că este una dintre cele mai urâte străzi din oraş. Vă facem proiectele, vă dăm împrumuturi, dar nu mai merge aşa!", a spus Bolojan.

Masterplanul va fi suspus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa de săptămâna viitoare. În cazul în care va fi aprobat, acesta va sta la baza viitorului Plan Urbanistic General al Oradiei, care va trebui finalizat până în toamnă şi va fi pus în operă în următorii 10 - 20 de ani.