Cinci deputați ai partidului REPER au depus un proiect de lege pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame.

Inițiativa legislativă, prima de acest gen din România, a fost elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, originar din Oradea și acum bursier la Universitatea din Oxford.

Primul pas spre canabisul medicinal

Proiectul de lege depus de deputații Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1.000 și 3.000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

„Aceasta inițiativă este prima de acest fel din istoria României și urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC)”, se arată într-un comunicat al parlamentarilor REPER, partid fondat de Dacian Cioloș.

De asemenea, inițiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.

„Acesta este primul pas și pentru reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripție medicală. Canabisul medicinal a fost blocat în mod injust din a putea fi produs, vândut ori prescris, în principal din cauza modelului ultra-prohibiționist adoptat de România împotriva acestei plante. Renunțarea la pedepsele penale (iar ulterior pentru canabisul medicinal, și la cele contravenționale) este o necesitate pentru viitorii pacienți care pot beneficia de proprietățile medicinale ale plantei”, mai transmit deputații.

În luptă cu etnobotanicele

Parlamentarii REPER susțin că dezincriminarea consumului de canabis va degreva și munca anchetatorilor și, mai important, va duce la scăderea consumului de droguri sintetice, precum etnobotanicele.

„Este demonstrat faptul că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn și nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariția și consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informații și tratament, pătează cazierul celor identificați și îngreunează activitatea parchetelor.

Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și substituirea cu amenda contravențională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale și penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum și eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantități mici de canabis și eficientizarea activității forțelor de ordine.

Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puțin o dată, iar 51% susțin eliminarea pedepselor penale pentru canabis - însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, au declarat inițiatorii propunerii legislative. 

Un orădean în spatele propunerii

Proiectul de lege a fost elaborat cu sprijinul lui Vlad Zaha, un tânăr originar din Oradea, în urma consultărilor și cercetărilor făcute de acesta pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri.

Absolvent al Universității din Manchester, care a și instituit un premiu anual cu numele lui, iar acum bursier la Oxford, unde își continuă specializarea în politica drogurilor, Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă.

În prezent, el este bursier al Universității Oxford, iar pe canalele lui de pe rețelele de socializare YouTube și TikTok militează pentru legalizarea consumului de canabis, folosindu-se de date științifice care arată că este soluția cea mai bună pentru combaterea stupefiantelor.

Posesia de canabis a devenit legală în tot mai multe țări, din America până în Thailanda, ori în zeci de țări europene, inclusiv Spania, Italia, Cehia, Danemarca. De curând, Germania, unde consumul pentru uz medicinal este deja permis, a anunțat că ar putea fi printre țările europene care va legaliza și consumul recreativ. 

„După 4 ani de încercări eșuate, tocmai a fost depus primul proiect de dezincriminare a canabisului din istoria României, de către REPER. Am lucrat la mai multe variante începând din 2019, si în sfârșit a ajuns în Parlament”, a scris orădeanul, pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!