ONG-urile orădene vor bani de la Primărie. "Noi am depus astăzi o propunere pentru ca în buget să se regăsească şi finanţări nerambursabile, aşa cum a fost până în urmă cu câţiva ani", a cerut reprezentantul clubului sportiv de tir cu arcul Red Point, Mircea Stroe, joi în cadrul dezbaterii publice a bugetului local pe anul 2016.

Potrivit acestuia, petiţia a fost semnată de reprezentanţii a 20 de organizaţii neguvermanentale. "Dacă tot s-au mărit chiriile, şi cineva are o problemă cu noi, am propus să se reintroducă finanţările nerambursabile. Acestea erau lucruri bune. Se organizau activităţi pe care Primăria nu le poate face", a spus ONG-istul.

Stroe a afirmat că, prin comparaţie cu Oradea, care nu mai are rezervate fonduri pentru susţinerea activităţii ONG-urilor, oraşe mult mai dezvoltate, precum Constanţa, Cluj Napoca sau Timişoara alocă anul acesta pentru susţinerea organizaţiilor neguvernamentale bugete de milioane de lei.

"Primăria Cluj alocă 17 milioane lei pentru proiecte şi acţiuni culturale. Exact cât alocă Primăria Oradea în buzunarul fără fund al firmei Selina ca să întreţină străzile", a declarat Stroe, opinând că municipalitatea a eliminat în mod deliberat finanţările acordate organizaţiilor nonguvernamentale pentru a închide gura societăţii civile. "Oraşul trebuie să devină o mare de proşti, pentru ca pe trei mici şi o bere să voteze pe cine trebuie", a zis acesta.

Prezent la întâlnire, alături de directoarea economică Nadia Haş, city managerul Eduard Florea şi-a notat propunerea fără prea multe comentarii. "Vom prezenta cererea dumneavoastră executivulului local", a spus Florea.

Să scadă cota de impozitare!

Dacă ONG-iştii au cerut finanţări, micii întreprinzători, au cerut în schimb diminuarea impozitelor pe proprietate. "Dacă anul trecut, pe o clădire de birouri am avut un impozit de 1.800 lei, anul acesta Primăria mi-a calculat, după evidenţele ei, un impozit de 31.000 de lei. Am făcut reevaluarea clădirii şi aşa am ajuns la suma de 19.000 lei", a reclamat un orădean.

Directoarea Nadia Haş a luat act de nemulţumirea proprietarilor de clădiri şi a spus că municipalitatea va încerca să identifice o soluţie. Cum majorarea de impozit a intervenit pe fondul aplicării noului Cod Fiscal care taxează mult mai consistent spaţiile nerezidenţiale, municipalitatea nu exclude o eventuală reducere a cotei de impozitare.

"S-ar putea ca o cotă de impozitare de 1%, cât este acum, să fie exagerată. Vom analiza situaţia şi s-ar putea să propunem Consiliului Local o cotă diferită", a spus Haş. Diminuarea cotei de impozitare ar urma să fie discutată în una din şedinţele deliberativului local din perioada următoare.

Potrivit proiectului de buget, municipalitatea se va baza anul acesta pe venituri de 909,2 milioane lei, reprezentând 71%, din bugetul de 1.273,2 milioane lei de anul trecut.

În ciuda scăderii bugetului consolidat, conducerea oraşului mizează pe o creştere a veniturilor proprii din impozitele pe proprietate de la 62,8 la 68,5 milioane lei, ca urmare a modificării modului de calcul al obligaţiilor fiscale şi creşterii plajei de impozitare prin construirea de noi imobile.