Lucrările s-au finalizat, parcarea supraetajată din spatele Tribunalului a fost dată în folosinţă, Administraţia Imobiliară Oradea se pregăteşte să încaseze bani de pe urma ei.

AIO va supune dezbaterii publice, vineri, de la ora 10, în sala mică a Primăriei, regulamentul de funcţionare a parcărilor supraetajate din municipiu.

Potrivit propunerilor, staţionarea va fi taxată cu 1,5 lei pe oră, urmând ca taxarea pentru o zi să coste 15 lei. Şoferii vor putea plăti parcarea inclusiv prin SMS cu 0,50 euro pe oră plus TVA, respectiv 3 euro plus TVA, pentru 7 ore.

Preţul unui abonament va fi de 130 lei, maşinile instituţiilor publice fiind taxate cu 100 lei, iar riveranii cu 50 lei lunar. Prin riverani, regulamentul defineşte proprietarii de maşini, persoane fizice, care domiciliază la cel mult o sută de metri de parcarea supraetajată.

Pentru eliberarea abonamentului, şoferii vor trebui să prezinte cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului din care să rezulte inspecţia tehnică periodică valabilă, iar pentru prelungire, abonamentul anterior.

Conform regulamentului, parcarea este destinată autovehiculelor fără remorcă, cu o înălţime de maxim doi metri şi masă maximă de 2.500 kilograme, fiind interzis accesul motocicletelor şi scuterelor. În incinta parcării se va circula cu 5 kilometri la oră, cu luminile de întâlnire aprinse şi cu respectarea indicatoarelor.

Normativul supus dezbaterii interzice printre altele rularea cu o distanţă mai mică de doi metri între autovehicule, fumatul şi utilizarea focului deschis de orice formă, lăsarea copiilor nesupravegheaţi în incinta parcării sau a animalelor în incinta maşinilor, părăsirea autovehiculului cu motorul în funcţiune sau accesul autovechiculelor fără plăcuţe sau numere de înmatriculare.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi de la 150 la 500 lei ocupare unui loc fără plata taxei de parcare mai mult de cinci zile, ocuparea unui loc cu atovehicule defecte, staţionarea pe două locuri, circulaţia pe contrasens sau cu viteză mai mare de 5 kilometri pe oră şi altele.