Întrunit marţi în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a adoptat 66 de proiecte de hotărâri, în mai puţin de 90 de minute. Cel mai disputat punct de pe ordinea de zi l-a constituit, de departe, proiectul de regulament pentru parcările cu bariere propus spre adoptare de Administraţia Imobiliară Oradea. Normativul se referă la parcările existente în străzile Tudor Vladimirescu şi Independenţei, dar şi la parcarea din faţa Spitalului Municipal Gavril Curteanu, care va fi închisă cu bariere.

Consilierul PDL Dorin Corcheş a avut în repetate rânduri intervenţii pe marginea proiectului. "Regulamentul vorbeşte despre locaţii păzite şi închise cu barieră, pentru care orădeanul plăteşte suplimentar, dar i se interzice să lase lucruri în maşină la vedere", spune Corcheş.

Pedelistul s-a opus propunerii ca orădenii care au deja abonament de parcare să fie obligaţi să plătească în plus dacă vor să îşi lase maşina în parcările cu bariere. "Orădenii care şi-au făcut abonament de parcare la începutul anului nu mai înţeleg nimic. Omul se întreabă acum dacă e bun sau nu e bun abonamentul său. Stabiliţi la începutul anului cât costă abonamentul de parcare şi nu mai modificaţi tarifele!", a cerut Corcheş.

Respins la limită

Protestele consilierului au declanşat o avalanşă de luări de cuvânt pro şi contra, care a culminat cu supunerea la vot a proiectului. Discuţiile în contradictoriu l-au zăpăcit inclusiv pe preşedintele de şedinţă. La vot, consilierul local PNL Daniel Vulcu a declarat regulamentul adoptat, deşi nu a întrunit numărul de voturi cerut de lege. "17, voturi "pentru". Materialul a trecut", a decretat Vulcu, în protestele vehemente ale lui Corcheş care i-a atras atenţia că regulamentul are nevoie de minim 18 voturi pentru a fi adoptat.

"Frecuşuri" colegiale

În replică la intervenţiile repetate făcute de Corcheş în timpul dezbaterilor pe marginea regulamentului, la punctele ulterioare de pe ordinea de zi, Vulcu l-a invitat de fiecare dată pe democrat-liberal să ia cuvântul. "Mă scuzaţi, am văzut că ridicaţi mâna şi am crezut că vreţi să spuneţi ceva", a spus el ironic.

Cei doi consilieri s-au înţepat din nou la dezbaterile pe materialul privind componenţa comisiei care avizează adunările publice, comisie în care şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, Adrian Bucur, urma să fie înlocuit cu şeful Poliţiei Municipiului, Ioan Lenghel. "Domnu' Vulcu, să înţeleg că trebuie să ne pregătim să ne apărăm de manifestaţii publice?", a întrebat, forţând o glumă, Corcheş. "Nu, domnu' Corcheş, ne apărăm de guvernarea PDL de la nivel central", a spus Vulcu. "Eu am fost informat că probleme ne face executivul local", a replicat pedelistul. "Asta e, avem informaţii din surse diferite", a încheiat schimbul de replici consilierul Daniel Vulcu, în hohotele de râs ale consilierilor locali.

Dezbateri "liniştite"

După schimbul de ironii dezbaterile pe marginea proiectelor de hotărâre au decurs fără alte polemici. Consilierii locali au aprobat fără comentarii şi cu unanimitate de voturi înfiinţarea unui ocol silvic la nivelul Zonei Metropolitane Oradea şi preluarea în administrarea municipalităţii a Bisericii cu Lună şi a Catedralei greco-catorlice Sfântul Nicolae, pentru a fi reabilitate în vederea reintroducerii în circuitul turistic.

În aceeaşi şedinţă aleşii orădenilor au aprobat noile tarife de închiriere a terenurilor de tenis de la baza din Ioşia la un tarif de 200 de lei pe lună pentru 20 de ore de joc între orele 8-15, respectiv 400 lei pe lună între orele 15-22. Sâmbăta şi duminica, abonamentul pentru zece ore de joc va fi de 200 lei pe lună.