Proces întins până după miezul nopții, joi, la Curtea de Apel Oradea, unde judecătorul de drepturi și libertăți a analizat propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA Oradea pe numele prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, Gligor Sabău.

În urma unor dezbateri începute joi seară puțin după ora 19 și întinse pe mai bine de 5 ore, instanța a admis propunerea anchetatorilor, dispunând arestarea lui magistratului pentru o perioadă de 30 de zile.

Soluția instanței poate fi atacată cu contestație care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, Gligor Sabău, a fost reținut, miercuri seară, de procurorii DNA Oradea, într-un dosar în care este acuzat de 4 fapte de luare de mită, dintre care 3 sub formă continuată, șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.

Potrivit unui comunicat făcut public, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii, atât percheziția cât și măsurile preventive dispuse în cazul procurorului beiuşean au fost încuviințate de Secția pentru procurori printr-o hotărâre luată pe 7 decembrie, ca urmare a unei solicitări făcute de procurorii DNA Oradea. Avizul CSM era obligatoriu, întrucât Statutul judecătorilor și procurorilor prevede faptul că judecătorii, procurorii şi magistraţii – asistenţi pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi la domiciliu sau arestaţi preventiv numai cu încuviinţarea secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de procuroarea Adriana Ardelean, tot de la Parchetul din Beiuş, pentru abuz în serviciu, şi faţă de omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnat al prim-procurorului Sabău, pentru şantaj, ambii fiind cercetaţi în stare de libertate.