Doar zece orădeni au participat marţi la dezbaterile pe tema proiectului regulamentului de termoficare. Întâlnirea, condusă de viceprimarul Florin Birta, a avut însă ca principală temă de discuţie zona unitară de încălzire în care municipalitatea permite existenţa unui singur furnizor centralizat de încălzire, care este Termoficare.

De altfel, niciunul dintre orădenii prezenţi nu au abordat teme legate de regulamentul în discuţie, în fond doar o adaptare a celui existent cu prevederi legate de noua zonă de termoficare care a fost dezbătută public în cea de a doua jumătate a lunii decembrie.

Majoritatea celor veniţi la dezbatere au vrut să ştie dacă se pot racorda la gaz sau, dimpotrivă, dacă pot rămâne în continuare clienţii CET deşi strada pe care locuiesc a ieşit din zona unitară.

"Locuiesc pe strada Louis Pasteur. Stau la casă iar reţeaua de gaz este la 400 de metri de mine. Este bătaie de joc să nu mă pot încălzi într-un oraş în care nu ai de unde cumpăra lemne şi să fiu obligată să mă branşez la Termoficare despre care toată lumea se plânge că nu dă căldură", a protestat Marica Paica.

În replică, viceprimarul Florin Birta a explicat că în baza studiului de fezabilitate finalizat la sfârşitul anului trecut municipalitatea a restrâns zona unitară de încălzire doar la cartierele de blocuri şi centrul istoric al oraşului.

"Înainte, jumătate din stradă era în zona unitară şi jumătate, nu. Conform noului studiu de fezabilitate, toată strada, mai puţin blocurile şi spitalele, a fost scoasă din zona unitară, ca atare puteţi cere racordarea la gaz", a spus Birta.

Diametral opus, orădeanul Mircea Câmpean, proprietarul unei case situată pe o stradă care a fost scoasă din zona unitară de încălzire, a cerut reprezentanţilor municipalitatăţi asigurări că imobilul nu va fi debranşat de la sistemul centralizat de încălzire. "Cei care nu mai sunt în zona unitară de încălzire şi sunt deserviţi de Termoficare, ce se întâmplă cu ei?", a întrebat bărbatul.

Viceprimarul a explicat că Termoficare nu îşi va abandona clienţii peste noapte. "Nu se întâmplă nimic. Dacă în timp Termoficare va constata că nu este rentabil să menţină consumatori pe anumite străzi se vor găsi alte soluţii de încălzire pentru aceştia, dar până atunci oamenii care doresc să rămână branşaţi la CET vor rămâne fără probleme", a spus Birta.

Proiectul regulamentului de termoficare a suferit 19 modificări legate atât de noua zonă de termoficare, mult redusă faţă de prevederile precedente, cât şi cu privire la procedura de soluţionare a reclamaţiilor, problemele de calcul a consumului de energie termică, perioada pentru care se calculează consumul la consumatorii branşaţi fraudulos ş.a.