O procuroare din fosta Secție Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut în 2019 interceptarea directoarei Freedom House România, Cristina Guseth, și a procuroarei care-l ancheta pe Liviu Drangea, Alexandra Lăncrănjan, pe motiv că cele două s-au opus formei în care fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a gândit „ghidul de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media”, scrie G4Media, pe baza unor documente din dosarul foștilor procurori de la DNA Oradea Ciprian Man și Cristian Ardelean.

Documentele scoase la iveală arată că procuroarea fostei Secții Speciale Zarafina Puiu, pensionată între timp, a solicitat pe 11 iunie 2019 mandat de supraveghere tehnică pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth, și Alexandra Lăncrănjan, președinte al Asociației Liderjust, membru al AMASP (o altă asociație de procurori), sub un pretext halucinant.

La bază a stat interceptarea unor convorbiri telefonice din 5 iunie 2019 dintre procurorul Cristian Ardelean și Cristina Guseth, prin care cei doi își dădeau întâlnire la o terasă cu mai mulți jurnaliști din București. În convorbirile respective, Guseth îi explică procurorului Ardelean (membru și el al Asociației de procurori AMASP) că șefa CSM Lia Savonea a pus în dezbatere publică noul ”ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media”, iar acest ghid era restrictiv pentru presă, astfel că se impuneau presiuni publice pentru dezbaterea lui reală și eventuala modificare.

Cristina Guseth încerca să îi mobilizeze pe magistrații care sunt și ONG-iști, precum Cristian Ardelean și Alexandra Lăncrănjan, ca împreună cu jurnaliștii, să ia atitudine în presă și să își exprime nemulțumirea față de ghidul elaborat de CSM-ul condus de Lia Savonea, folosind expresii nu tocmai pe placul „auditoriului” neștiut.

Cei doi glumesc pe seama implicării în activități civice, Ardelean spunându-i șefei Freedom House că umblă cu o mașină răblăgită „de acoperire”, căci precis are un Maybach primit „de la Soros”, iar localul la care urmau să se vadă cu jurnaliștii ar fi tot așa, „un local de-ăsta șoroșist” etc.

Deși în mod clar era vorba de discuții nevinovate, ba chiar de bun-simț, ele urmărind combaterea îngrădirii unor drepturi fundamentale, procuroarea Zarafina Puiu a interpretat demersul Cristinei Guseth drept... șantaj la adresa șefei CSM Lia Savonea, cu scopul de a obține foloase pentru publicațiile de presă. Totul, coordonat de... George Soros!

Mai mult, considerând aceste fapte foarte grave, anchetatoarea a solicitat Înaltei Curți încuviințarea supravegherii tehnice, prin interceptarea convorbirilor tehnice ale lui Guseth și Lăncrănjan, dar și localizarea celor două la momentul efectuării apelurilor, precum și supravegherea audio/video și fotografierea lor „în legătură cu desfășurarea activității infracționale”.

Solicitarea halucinantă a procuroarei SIIJ de a emite mandate de interceptare a fost însă respinsă chiar de judecătoarea Simona Neniță, chiar cea care a emis inițial mandatele de supraveghere tehnică pentru procurorii orădeni Man și Ardelean.

G4media.ro notează că la dosarul SIIJ sunt atașate inclusiv convorbiri private dintre procurorul Ardelean și soția lui, discutând despre copilul lor (!), de asemenea descrieri și postări din social media ale Cristinei Guseth, inclusiv fotografia în care apare în 2014 alături de Joe Biden, dar și fișe de la Evidența Populației ale jurnaliștilor și rapoarte de filaj ale întâlnirilor în oraș ale procurorului Cristian Ardelean cu jurnaliști, la diverse terase.

Elocvent pentru utilizarea resurselor statului este faptul că 4 polițiști de la DOS (Direcția de Operațiuni Speciale) au fost pe urmele celor doi procurori. Cine știe câți alții ar fi urmat să umble și după șefa Freedom House și procuroarea Lăncrănjan, în încercarea de a le surprinde la vreo întâlnire pe terasă cu George Soros...

Citiți toate dezvăluirile acestui scandalos caz pe G4media.ro

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!