Primăria a găzduit dezbaterea asupra proiectelor de dezvoltare a oraşului până în 2020. Strategia este după chipul şi asemănarea primarului Ilie Bolojan. Sunt foarte multe investiţii în infrastructura grea, canalizări, şosele de centură, poduri peste Criş şi peste Calea Borşului, pasaje subterane, ba şi deschiderea unor noi artere de circulaţie.

Ideile sunt pertinente, dar modul în care au fost prezentate proiectele arată mari lacune. Strategia pare fuşerită, nu sunt trecute valorile, măcar aproximative, ale tuturor investiţiilor, iar unele din datele de la care s-a pornit nu sunt actualizate.

Dacă la capitolul infrastructură ne aşteaptă realizări măreţe, în domeniul sportului şi culturii, o zonă nu prea agreată de primar, proiectele sunt firave. Apoi, surprinde lipsa cuplării Universităţii la marile proiecte strategice. Universitatea ar trebui să renunţe la a mai scoate pe piaţa muncii curelari, pielari, marangozi sau ebenişti, şi să se axeze pe domeniul IT. Evident, dacă doreşte, căci în caz contrar va întări convingerea orădenilor că este o instituţie menită să asigure doar bunăstarea dascălilor.

Dacă proiectele de drumuri de centură abundă, la capitolul asfaltări de străzi, cetăţenii mai au, în schimb, de aşteptat. Nu mi se pare normal să deschizi noi artere, în vreme ce orădenii din vatra veche a oraşului încă se târăsc prin noroaie, iar celor din cartierul Grigorescu nu le dai nici de doi bani speranţă.

Orădeni, dacă vă pasă de oraşul vostru, nu ezitaţi să trimiteţi pe adresa Primăriei propunerile voastre, pentru că 200.000 de minţi judecă mai bine decât un grup de aleşi şi birocraţi!

Citiţi pe această temă şi articolul "Strategie copy-paste: Strategia de dezvoltare a Oradiei este o copie nereuşită a documentului din 2009"