Acuzaţiile de abuz psihic şi fizic reclamate de părinţii unor copii cu dizabilităţi care învaţă la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Tileagd şi dezvăluite de o anchetă a BIHOREANULUI au fost confirmate de cercetările inspectorilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

"Ancheta demarată de inspectori a confirmat acuzaţiile, în baza raportului întocmit a fost sesizat Parchetul, pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Este vorba despre abuz fizic şi psihic asupra copiiilor, care vor fi consiliaţi de psihologii Direcţiei", a declarat pentru BIHOREANUL şeful DGASPC Bihor, Călin Puia.

Primi vizaţi de cercetarea disciplinară sunt supraveghetorii Ionel Lupu şi Adrian Merce, precum şi psihopedagogul Vigh Doci Kinga, care au fost nominalizaţi de copii şi de părinţii acestora ca fiind violenţi, deoarece îi agresează atât verbal, înjurându-i şi umilindu-i, cât şi fizic, aplicându-le corecţii cu bastoane pe care le numesc "buiecil", deoarece "îi trezesc pe copiii buieci".

Şi cercetările făcute de specialiştii Inspectoratului Şcolar Bihor au ajuns la concluzia că personalul Centrului Tileagd a avut o atitudine necorespunzătoare faţă de copiii pe care îi aveau în grijă. Însă, a decis ca măsurile împotriva celor vinovaţi să fie dispuse de către o comisie disciplinară formată, culmea, tocmai din dascăli de la unitatea din Tileagd.

În paralel, ancheta penală pornită în caz se desfăşoară cu greutate şi chiar cu reticenţă din partea poliţiştilor Postului Tileagd, unde copiii care le-au reclamat pe cadrele didactice sunt luaţi peste picior şi ironizaţi de oamenii legii. "Să întrebi tu, ca poliţist, un copil cu dizabilităţi, că ce mare lucru e să fumeze pedagogii în internatul şcolii şi ce mare lucru că le dădeau ţigări copiilor mai mari pe care apoi îi puneau să-i bată pe cei mici? Nu vor să facă anchetă, ăsta-i adevărul", susţine Nicolae Muşat, tatăl unuia dintre copiii agresaţi.

Bătăile şi batjocura la care sunt supuşi copiii din Tileagd a fost dezvăluită de BIHOREANUL luna trecută, în urma unor reclamaţii făcute de părinţii a trei copii care învăţau în unitate care afirmă că personalul unităţii le maltratează copiii, înjurându-i şi lovindu-i cu bastoane.

Citiţi despre şcoala groazei din Tileag în articolul: Şcoala ororilor: educaţie cu bastoane şi urlete la şcoala specială din Tileagd!