Centrul de Plasament nr. 2 Oradea, fostul orfelinat din strada Feldioarei, unde își are sediul și Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Bihor, a fost desființat, iar rezidenții, mutați în două case de tip familial, anume construite și amenajate în Oșorhei și în Paleu.

Anul acesta vor mai fi desființate încă două centre de plasament, cel de lângă Stadionul Municipal din Oradea și cel de la Popești.

În familii

Scopul desființării vechilor orfelinate, cu capacități mari, și al mutării copiilor în căsuțe de tip familial, în grija unor asistenți maternali profesioniști, este „dezinstituționalizarea” acestora și integrarea lor în medii cât mai apropiate de cel familial, spune directoarea DGASPC Bihor, Camelia Gaciu.

Potrivit acesteia, România trebuie să respecte o recomandare a Comisiei Europene în acest sens, recomandare care nu a fost transpusă în legislația națională așa încât dezinstituționalizarea să aibă un termen clar, însă Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și-a stabilit acest obiectiv între priorități.

„Practic, îngrijirea instituțională va fi transformată în servicii bazate pe comunitate pentru a oferi copiilor așa numitele intervenții timpurii și preventive, care le asigură dreptul de a crește într-un mediu cât mai aproape de cel familial, care să-i ajute să își atingă potențialul maxim și să își folosească pe deplin drepturile”, a declarat BIHOREANULUI șefa DGASPC Bihor, Camelia Gaciu.

Trei centre închise în Bihor

Potrivit acesteia, un recent raport al ANPDCA a indicat necesitatea desființării a trei centre din Bihor: Centrul de Plasament nr. 2 Oradea (din strada Feldioarei), centrul Dalmațienii din strada Traian Lalescu (vechiul „Leagăn de copii” de lângă Stadionul Municipal) și cel din Popești.

„Primul centru care a fost desființat, vinerea trecută, este CP 2 Oradea, care avea o capacitate de 50 de locuri pentru copii sănătoși, fără dizabilități, și unde erau până săptămâna trecută 24 de copii. Dintre aceștia, 12 au fost mutați într-o casă de tip familial din Oșorhei, iar ceilalți 12 într-una din Paleu, ambele special construite, unde se vor bucura de un mediu apropiat celui dintr-o familie normală, unde sunt condiții net superioare de locuire și de îngrijire și unde pot desfășura activități ca orice copii de vârsta lor”, spune directoarea DGASPC.

Construirea celor două case a fost aprobată de către CJ Bihor și realizată în baza unor convenții încheiate de DGASPC Bihor cu Fundația Hope and Homes for Children, Asociația Filantropia Oradea, parohiile ortodoxe Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir Oradea, Sf. Anastasia și Sf. Petru Movilă din Paleu Paleu, Buna Vestire din Oșorhei și Duminica Sfinților Români, Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Simion Stâlpnicul din Sânmartin.

În ce privește centrele din Popești și Dalmațienii din Oradea, acestea vor fi desființate tot în acest an, precizează șefa DGASPC Bihor, copiii urmând să fie mutați tot în case de tip familial.