Pe un ger crâncen, care într-un ceas a îngheţat geamurile maşinilor, aproximativ 20-25 de orădeni au ţinut să fie prezenţi vineri seară în vama Borş pentru a întâmpina români porniţi din Diaspora spre Alba Iulia, unde vor să serbeze Ziua Naţională, fără intenţia de a protesta, după ce astă-vară, pe 10 august, au participat la mitingul din Bucureşti împotriva „Ciumei Roşii”, iar unii au şi simţit pe pielea lor „ospitalitatea” Jandarmeriei.

„Rezistăm şi nu îngheţăm”, "PSD, Ciuma Roşie", "România suntem noi", s-au încălzit gazdele prin scandări până ce primii „diasporeni” au intrat în ţară.

„Mândri că suntem europeni”

Membri sau simpatizanţi ai asociaţiei Oradea Civică, de toate vârstele, de la o familie formată dintr-o doctoriţă şi un inginer în pragul pensionării până la un cuplu cu un băieţel de 6 ani, orădenii au avut o „recuzită” menită să cinstească Marea Unire, purtând steaguri şi eşarfe tricolore, dar şi să sublinieze că România Mare este o ţară care prin civilizaţie, cultură şi economie este europeană, afişând pancarte pe care, pe fondul albastru şi cu stelele galbene ale UE, scria „Mândri că suntem cetăţeni europeni”, „În an centenar cu faţa spre Uniunea Europeană”, "Fără amnistie şi graţiere", „PSD nu este România”, „Europa este casa noastră” şamd.

„Îi aşteptăm pe fraţii noştri şi mergem cu ei la Alba Iulia, este Ziua Naţională şi vrem să fim cu ei. Dacă ei au bătut atâtea mii de kilometri, şi noi putem să ne bucurăm că îi putem întâmpina la Oradea pentru a doua oară”, a spus Cosmin Bursaşiu, vicepreşedintele Oradea Civică, adăugând: „Mesajul nostru este că suntem şi rămânem cetăţeni europeni, indiferent cât ar vrea PSDragnea, ALDE şi UDMR să ne scoată din Europa”.

Armistiţiu de Ziua României

În jurul orei 20.30 au ajuns în vamă primele patru maşini dintr-o coloană de 28 pornite din mai multe ţări europene, precum Marea Britanie, Elveţia, Germania, Luxemburg, Spania, dintr-una coborând liderul mişcării #Diaspora Europeană, Mario Mocan, care a spus că de data aceasta, spre deosebire de astă-vară, când au venit pentru a protesta împotriva „Ciumei Roşii”, intenţia este de a participa, pur şi simplu, la sărbătoarea Marii Uniri. „Mergem să sărbătorim Centenarul, dăm la o parte protestele de 1 Decembrie, pentru o zi”, a spus românul a cărui maşină era pavoazată atât cu drapelul tricolor, cât şi cu steagul Marii Britanii.

În timp ce o familie de orădeni le-a oferit „diasporenilor” cozonaci, un alt român londonez, originar din Bistriţa, a afirmat că la protestul din 10 august a fost rănit de jandarmi şi a depus plângere la Parchetul Militar, dar nu are nicio veste că investigaţia ar fi progresat. Mai rău, nici nu mai are speranţe că se va întâmpla acest lucru atâta timp cât PSD şi aliaţii săi vor fi la guvernare. „Nu avem nicio noutate, aşteptăm să vedem cu se spală politica şi în funcţie de cum se spală o să avem dreptate sau nu. Dar noi sperăm să se schimbe ceva în ţara asta”, a spus bărbatul.

La fel trăgeau nădejde, însă, şi astă-vară, fără ca schimbările survenite de atunci să fie în sensul dorit, ba dimpotrivă...