Iar se plânge lumea că rezultatele la bacalaureat au fost catastrofale. Nimic mai fals! Anul trecut au fost catastrofale; acum, că s-au înregistrat cam aceleaşi procente, pot fi considerate normale.

Principalii vinovaţi de starea învăţământului sunt dascălii. Cum au ajuns să dea examenul nişte elevi care au luat note de 1,23 sau 3,14? Profesorii lor, care i-au târât patru ani prin liceu, nu au nicio responsabilitate?

Decăderea sistemului de învăţământ a început după Revoluţie. Atunci au început să se facă titularizări pe bază de valută, pălincă, găini şi sex. Atunci s-a apucat Unchiu' Maghiar să intelectualizeze vameşi şi miliţieni cu toptanul. Şi dacă fenomenul s-ar fi limitat numai la absolvenţi ar fi fost întrucâtva suportabil. În fond, un vameş absolvent de Drept ajunge să presteze la bară doar când o foloseşte în luptele cu vecinii.

Grav este, însă, că au apărut şi universitari sfertodocţi, care la rândul lor şcolesc dascăli de liceu şi de şcoli generale de toată jena. Acum, aceste mari somităţi academice se sfiesc să fie verificaţi la plagiate, de parcă ar trebui controlaţi de nu ştiu ce boală lumească.

Pentru ca haosul să fie complet, ministreasa de la Educaţie propune nu curăţenie în sistem, ci examene mai uşoare. Şi uite aşa ratăm şansa de a avea suficienţi chelneri şi tinichigii, în schimb umplem ţara cu "intelectuali" submediocri! E clar că suntem condamnaţi să trăim într-o dictatură: dictatura proştilor.