În spitalele publice din întregul județ va fi implementat un proiect de digitalizare care permite specialiștilor în diverse afecțiuni să acceseze informații din alte unități sanitare pentru furnizarea de opinii medicale și consultanță, a anunțat Prefectura Bihor, precizând că sistemul funcționează deja, în regim pilot, în spitalele Municipal din Oradea și din Beiuș.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi de Instituția Prefectului, „informatizarea datelor medicale permite analizarea la distanță a evoluției pacienților cu COVID-19 care au complicații și oferă accesul la tratament specializat în zonele din județ unde nu există suficienți specialiști, fiind diminuat, totodată, riscul de răspândire a virului SARS-CoV-2”.

Alin Mihon, consilier al prefectului Dumitru Țiplea, a explicat BIHOREANULUI că implementarea sistemului de telemedicină a fost discutată în mai multe întâlniri între acesta și managerii de spitale publice din județ, iar soluția tehnică a fost furnizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

„Sistemul permite spitalelor din județ să apeleze la expertiza specialiștilor din alte spitale prin videoconferințe și prin partajarea într-o platformă securizată de STS a unor fișiere de tip multimedia, cu imagistică medicală de tip radiografii, investigații CT, RMN, PET-CT, ecografii șamd. Practic, dacă într-o localitate din Bihor care nu are ortopezi, de exemplu, o persoană are o fractură, echipajul ambulanței și medicii din zonă pot primi consultanță de la specialiști din Oradea privind ceea ce au de făcut, fără a deplasa pacientul în Oradea”, a explicat Mihon.

Conform acestuia, după ce STS a asigurat infrastructura necesară, proiectul pilot a început deja în această săptămână cu „legarea” spitalelor Municipale din Oradea și din Beiuș, care sunt în faza de testare.

Sistemul este folosit, în această fază, și pentru monitorizarea pacienților Covid, fără ca aceștia să fie transferați la Oradea dacă nu este cazul, dar scopul sistemului este extinderea la toate patologiile – cardiologie, chirurgie, radiologie, dermatologie, oncologie etc.

„Digitalizarea este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu de prefect. Până în prezent am reușit implementarea cu succes a unor proiecte în zona administrativă, iar acum o aplicăm în domeniul medical. Telemedicina este, mai ales în contextul pandemic actual, un demers obligatoriu. Digitalizarea optimizează resursele sistemului sanitar, îmbunătățește calitatea actului medical și oferă acces pacienților bihoreni la servicii specializate, diminuând, totodată, riscul de răspândire a Covid-19”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea prin comunicatul instituției.