Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a 14 persoane acuzate de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori.

Reţeaua, coordonată de cetăţeanul turc Guldal Cuma (foto), este acuzată că racola cetăţeni sirieni şi irakieni, copii şi adulţi, pe care îi călăuzea spre Austria, prin România şi Ungaria.

Potrivit procurorilor, migranţii erau racolaţi chiar de Guldal Cuma şi plăteau între 8.000 şi 10.000 de euro/persoană pentru a fi conduşi până în localitatea austriacă Parndorf.

Migranţii intrau în România legal, erau preluaţi de cetăţeni români care îi transportau până în zona graniţei cu Ungaria, în Bihor şi Arad, unde erau trecuţi, pe jos, peste fâşia verde ori îmbarcaţi în autoturisme, prin punctele de frontieră Salonta şi Vărşand. În Ungaria, migranţii erau preluaţi de cetăţeanul maghiar Szabo Ivan, care îi transporta spre Austria.

"Noutatea în acest dosar este că trei dintre călăuze erau femei. Acestea transportau migranţii cu autoturismele proprii prin punctele de frontieră", au declarat BIHOEANULUI surse judiciare.

În total, procurorii DIICOT au identificat 14 membri ai grupului, care vor fi judecaţi de magistraţii Tribunalului Bihor şi riscă între 3 şi 10 ani de închisoare.

Cetăţeanul turc Guldal Cuma, 55 de ani, este patronul unui magazin de bijuterii din judeţul Arad şi a mai ajuns în atenţia opiniei publice în ianuarie 2015, când, în faţa sediului central al DNA, s-a legat cu un lanţ de grilajul unei ferestre, nemulţumit că din contul bancar i-ar fi dispărut 160.000 de euro, fără ca banca la care îi depusese să poată justifica lipsa banilor (foto de la eveniment). În final, Guldal Cuma a fost dus la o secţie de Poliţie, după ce jandarmii au reuşit să taie lanţul.