Nu încape îndoială că poluarea cu deșeuri este o problemă tot mai serioasă. Chiar dacă știu asta, mulți oameni se întreabă: de ce trebuie eu să sortez deșeurile? De ce nu fac asta muncitorii din salubritate, dacă eu plătesc factura de salubritate? Cine plătește efortul meu de a separa resturile în locuința mea?

Răspunsurile sunt clare chiar și pentru cei care au simțul ecologist dat la minimum: separarea deșeurilor reciclabile de cele reziduale sau biodegradabile este modalitatea cea mai eficientă și ieftină de a valorifica aceste resturi. Dacă fiecare om, în locuința sa, aruncă separat deșeurile din plastic de cojile de cartofi, cele dintâi ajung „curate” într-o stație de reciclare, iar apoi se transformă în materii prime. Sigur că există tehnologia necesară pentru separarea și spălarea deșeurilor, dar merită să consumăm energie și apă, când am putea face lucrurile bine de la bun început? Este ca și cum am accepta să murdărim pereții casei în fiecare zi, pentru că ține de noi să-i zugrăvim.

Mai problematică este o altă dilemă: cât de etic este să spălăm acasă deșeurile? O regulă a colectării separate le cere oamenilor să clătească reciclabilele, astfel încât conținutul lor să nu contamineze alte resturi, dar specialiștii avertizează că următoarea criză a Europei va fi cea a apei. De ce am risipi această resursă valoroasă pe gunoaie?

Un răspuns unanim acceptat nu există. Realitatea este că ambalajele murdare pot contamina un lot mai mare de deșeuri, ceea ce ar putea face ca firmele de reciclare să le respingă, pentru simplul motiv că au în ofertă și deșeuri mai curate, pentru care nu trebuie să consume timp, apă și energie.

Pe de altă parte, pare de bun-simț ca oamenii să nu exagereze cu spălarea deșeurilor. Simpla lor clătire ar trebui să fie suficientă, iar dacă deprindem și alte obiceiuri pentru a evita risipirea apei, balanța morală înclină mai tare spre curățarea deșeurilor.

Soluția cea mai „eco” este, totuși, alta: reducerea cantităților de deșeuri. Ca să evitați dilemele, mai bine vă întrebați dacă aveți nevoie cu adevărat de ambalajul pe care vă pregătiți să-l cumpărați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!