În centrele de vaccinare anti Covid din România va fi disponibil, de la 1 februarie, vaccinul Moderna, pentru care rapelul se realizează la 28 de zile, și nu la 21 de zile, cum este în cazul vaccinului Pfizer. De asemenea, persoanele care nu s-au putut vaccina, deși au fost programate, vor fi reprogramate peste zece zile, începând din data de 28 ianuarie.

„Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale”, se arată într-un comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV).

Potrivit DigiFM.ro, cei programaţi iniţial pentru 28 ianuarie - adică 35.304 persoane care aveau programare iniţială în perioada 28 ianuarie-11 februarie -  vor fi vaccinaţi începând cu data de 8 februarie, cu rapel la data de 8 martie, adică după cele 28 de zile.

Conform sursei citate, persoanele care vor fi reprogramate vor fi anunțate prin SMS şi e-mail, și vor primi și o nouă recipisă care conţine noile date de programare. De asemenea, modificarea va fi operată și va putea fi vizualizată și în platforma de vaccinare, putând fi vizualizată în secţiunea "Programările mele".

Pentru persoanele programate în etapa a doua, exceptându-le pe cele din domeniile esenţiale, se menţine acelaşi ritm de vaccinare, mai scrie DigiFm.

Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidenţiale, dializaţi, persoane nedeplasabile şi cele fără adăpost. CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum şi Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populaţia planificată. 

Digi24.ro precizează că, în cursul zilei de miercuri, premierul Florin Cîțu a declarat că România primește săptămânal 14.000 de doze de vaccin anti-Covid de la compania Moderna, însă administrarea vaccinului nu a început încă, deși campania de vaccinare a întâmpinat probleme din cauza reducerii cantității de vaccin livrate de Pfizer/BioNTech.

România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale.