Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, în contextul unor declarații legate de ridicarea restricțiilor, că, începând din 15 mai, vor putea fi deschise și unele magazine din mall-uri.

„Au fost prezentate anumite situații specifice în care în anumite spații de tip mall sunt magazine care au intrări exterioare și că e normal că pentru aceste magazine cu intrări exterioare, chiar dacă sunt în interiorul mall-ului, ele vor fi deschise. Cum vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produse alimentare, spălătoriile. Acestea au fost accesibile și în perioada stării de urgență”, a explicat premierul, potrivit Digi24.ro.

Pe de altă parte, cu același prilej, premierul a fost întrebat și cum se va circula din 15 mai, respectiv dacă va mai fi nevoie de o declarație pe propria răspundere pentru a justifica deplasarea. 

"În interiorul localității va fi libertate deplină de circulație. Încă nu am finalizat cadrul de reglementare aferent deplasărilor în afara localității. Am stabilit că vor fi permise deplasările și în afara localității, dar pentru o categorie de motive pe care le consideram întemeiate. Când le vom decide le vom comunica", a răspuns Ludovic Orban.

Potrivit unor declarații făcute la începutul săptămânii de ministrul de interne, Marcel Vela, autoritățile iau în calcul ca, după 15 mai, când se va instaura starea de alertă, să nu mai fie nevoie de declaraţia pe proprie răspundere decât în zonele carantinate. Decizia concretă nu a fost, deocamdată luată, dat fiind că în această perioadă autoritățile încă evaluează felul în care va fi implementată relaxarea graduală. Vela a avertizat că infectările cu noul coronavirus trebuie să se afle pe un trend descendent.