Circa 200 de orădeni fără mijloace pot beneficia, începând din 2024, de venitul minim de incluziune. Ajutorul de incluziune, reglementat de Legea 196 din 2016 şi HG 1154 din 2022, înlocuiește începând din acest an ajutorul social (n.r. prevăzut de Legea 416 din 2001) şi alocaţia pentru susţinerea familiei (n.r. conform Legii 277 din 2010), care au fost abrogate.

O sută de dosare pe lună...

"Ajutorul de incluziune se va acorda în urma abrogării venitului minim garantat şi alocaţiei pentru întreţinerea familiei. Acesta va fi similar ca valoare, doar că va purta altă denumire", a explicat pentru BIHOREANUL şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama.

Potrivit directoarei, numărul potenţialilor beneficiari este destul de redus, având în vedere condiţiile restrictive în care se acordă acest ajutor.

"În fiecare an avem undeva la circa 100 de dosare, cu 200 de beneficiari, în general persoane singure. Este vorba de persoane care nu au mai multe proprietăţi pe numele lor, figurează în evidenţele AJOFM Bihor ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi prestează munci în folosul comunităţii în contul acestui ajutor", a explicat Grama.

Cel mult 275 lei pe persoană

Conform legislaţiei în vigoare, ajutorul de incluziune va fi de cel mult 275 lei pe lună în cazul persoanelor singure şi fără venituri şi maxim 400 lei pe lună în cazul unei persoane singure, fără venituri, în vârstă de peste 65 de ani.

În ceea ce priveşte ajutorul acordat familiilor, acesta va fi de 413 lei în cazul celor compuse din două persoane şi poate ajunge la cel mult 825 lei pentru cele formate din cinci persoane.

"Avantajul beneficiarilor de venit minim de incluziune nu îl constituie atât ajutorul financiar, cât faptul că aceştia sunt asiguraţi, beneficiază de ajutor în efortul lor de a-şi găsi un loc de muncă, precum şi de măsuri de sprijin legate de domenii precum educaţia sau locuirea", a explicat Anca Grama.

Venitul minim de incluziune se acordă lunar şi poate fi obţinut în urma depunerii unei singure cereri, indiferent de numărul sau categoria de ajutoare de care beneficiază o persoană singură sau o familie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!