Cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de CNAS începând cu 3 ianuarie 2018, pentru că n-au mai fost semnate actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele judeţene, iar acestea expiră pe 31 decembrie 2017, a anunţat Societatea Naţională de Medicina Familiei.

O "jignire majoră"

Medicii de familie spun că, deşi sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul au ales "să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii întregii populaţii a României", această atitudine fiind considerată o "jignire majoră" adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei.

Practic, medicii de familie din România sunt nemulţumiţi că, în ciuda promisiunilor făcute de însuşi premierul Mihai Tudose la o întâlnire din 15 noiembrie cu conducerea Asociaţiei Naţionale a Medicilor de Familie, autorităţile nu au acceptat majorarea de la 5,7% la 10% a alocărilor din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate, gestionat de CAS, pentru medicina de familie, aşa cum se practică la nivel european.

Ca urmare, de la 3 ianuarie 2018 medicii de familie vor mai acorda consultaţii doar contra cost sau pro bono, adică fără plată prin voinţa proprie, de către cei care doresc să renunţe la venituri.

Birocraţia omoară meseria

"La actualul nivel de finanţare, de 5,7% din FNUASS, medicii de familie, după plata impozitelor, taxelor şi materialelor pe care le folosesc, rămân cu venituri cât ale unui asistent medical, ceea ce este un lucru nedrept, după şase ani de facultate, patru ani de specializare şi ani întregi de pregătire continuă", a declarat BIHOREANULUI dr. Illyes Carol, vicepreşedinte al ANMF filiala Bihor.

Potrivit acestuia, medicii de familie sunt confruntaţi, de asemenea, cu o birocraţie tot mai mare, care îi împiedică să-şi facă meseria, fiind obligaţi să completeze tot mai multe formulare, scrise pe hârtie şi online. "Sunt medic de 31 de ani, din 1987, deci pot spune că am prins multe în viaţă. Când eram la început, lucram cu pacientul 90% din timp şi scriam hârtii 10%. Acum este pe dos, pot lucra cu pacientul abia 10% din timp şi în rest trebuie să scriu birocraţie", a explicat specialistul.

Reprezentantul ANMF Bihor precizează că medicii de familie sunt revoltaţi şi de protocoalele la fel de birocratice care determină punerea inutilă pe drumuri a pacienţilor, între cabinetul medicului de familie şi cel al specialistului, chiar şi în situaţiile când medicul de familie poate pune diagnostice şi elibera reţete compensate şi gratuite.

"Când unui copil de 3 ani cu astm bronşic un medic de familie îi constată şuieratul specific bolii, degeaba îl trimite la specialistul pneumolog să fie investigat cu un aparat special în care trebuie să sufle, pentru că un copil aşa mic nu poate. Totuşi, el este obligatoriu de trimis la pneumolog, care apoi ni-l trimite tot nouă pentru a elibera reţetele în următoarele şase luni", a exemplificat dr. Illyes.

"Nu ştim"

Pe de altă parte, contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Cătălina Marinaş, a afirmat că la nivel judeţean "nu am primit nicio adresă de la medicii de familie", dar şi că aceştia nu au semnat prelungirea contractelor care expiră la data de 31 decembrie în acest an.

"Tot ce ştim noi este din presă", a spus reprezentanta CAS Bihor.