Costume tradiţionale păstrate şi restaurate de Muzeul Ţării Crişurilor şi ţinute inspirate din portul popular românesc create de designerul Dorin Negrău vor putea fi admirate într-o nouă expoziţie în clădirea MȚC din Oradea. Vernisajul va avea loc marţi, în 4 iulie, de la ora 17.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţia culturală, expoziţia denumită "Din Bihor la New York: Veşminte din creaţia designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor" este rezultatul unui parteneriat între muzeu şi designer, care a lucrat timp de circa un deceniu în New York, iar în 2018 s-a întors în ţară.

„Dorin Negrău este singurul designer român prezent în cadrul prestigioasei săptămâni de modă din New York - New York Fashion Week. Stilul său valorifică elementele portului tradiţional românesc, aducându-le în lumina contemporană prin utilizarea noilor tehnologii textile şi a tehnicilor tradiţionale, în colaborare cu meşteri locali. Prin acest demers, Dorin Negrău reuşeşte să promoveze vestimentaţia contemporană ca pe un reper cultural identitar, tributar tradiţiilor locale", se arată în comunicat.

Expoziţia „Din Bihor la New York” pune accent pe simbolurile folosite în timpul procesului de creaţie al veşmintelor.

„Amintirile copilăriei petrecute cu bunica maternă vara, printre firele de cânepă la topit în vale şi apoi la meliţat, iar iarna printre tălpile războiului de ţesut cu socala în braţe, nu au fost înlocuite sau şterse de succesul său. Dimpotrivă, această reuşită l-a motivat să promoveze în veşmântul contemporan internaţional motivele tradiţionale româneşti, din satul său natal din zona Crişului Negru. Pentru noile generaţii, a realizat o serie de bluze urbane cu motivele populare bihorene, cusute pe costumul popular realizat de însăşi bunica sa", se mai arată în comunicat.

La vernisaj, dr. Simona Bala, muzeograf la Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor, va vorbi despre parcursul etnografic al colecţiei, iar designerul Dorin Negrău va prezenta publicului creaţiile sale care au strălucit pe podiumurile de la New York.

Expoziția „Din Bihor la New York: Veşminte din creaţia designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor" va putea fi vizitată de publicul bihorean până în data de 10 septembrie, după care va fi itinerată la Muzeul Satului Bănăţean – Timişoara, începând cu a doua jumătate a lunii septembrie, şi apoi, în mai 2024, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.

Dorin Negrău s-a întors în 2020 în localitatea în care a copilărit, Husasău de Tinca, iar un an mai târziu a transformat casa familiei sale într-un centru cultural unde organizează adesea evenimente, inclusiv seri de filme, ateliere de ţesut la război ori târguri de produse locale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!