New York. Metropola în care bihoreanul Dorin Negrău şi-a îndeplinit un vis îndrăzneţ: şi-a prezentat creaţiile la Săptămâna Modei şi a fost ovaţionat de public.

Pentru asta a stat departe de casă mai bine de un deceniu, dar în 2018 a decis să lase America pentru meleagurile natale, dorindu-şi să se întoarcă unde-i sunt rădăcinile: în Husasău de Tinca. Iubitor de tradiţii, şi-a dorit să ofere ceva locului copilăriei şi a transformat casa bunicii într-un centru cultural dedicat sătenilor.

Farmacie şi modă  

Născut în Husasău de Tinca într-o familie de dascăli, Dorin a avut alte preocupări decât cei de vârsta sa. "Tatăl meu, profesor de română, a fost întotdeauna pasionat de tradiţii şi obiceiuri. Mă plimbam cu el prin satele învecinate în timp ce aduna poveşti de la săteni, iar eu le ascultam pe toate", îşi aminteşte el.

Fiind atras şi de ştiinţele exacte, a studiat la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, la specializarea fizică-chimie, iar la finalul liceului, în 1988, s-a mutat în Cluj-Napoca, unde a fost student la Farmacie, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu.

"Din plictiseală, am participat la activităţile Casei de Cultură a Studenţilor şi am acceptat să fac o colecţie de haine, în 1992, pentru un festival de modă din Costineşti. Nu am desenat niciun model, am trecut direct la execuţie. Toate erau din fâş, material la modă pe atunci. Înainte cu două zile de festival nu am dormit deloc, am lucrat continuu. Atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac, că la asta mă pricep", povesteşte creatorul de modă.  

Remarcat de Paco Rabanne

A mai făcut apoi câteva colecţii din plăcere şi a fost remarcat de creatori precum Zina Dumitrescu şi Doina Levintza, ceea ce l-a propulsat uşor în breaslă şi apoi în lumea televiziunii. A terminat facultatea, dar nu a mai profesat niciodată ca farmacist, ci a devenit designer la un atelier din Cluj.

"M-am lansat în 1996 cu colecţii comerciale, inspirate de MTV, pentru branduri de tricotaje şi pielărie care acum nici nu mai există. Am făcut chiar şi lenjerie intimă din piele. Aveam mereu comenzi, aşa că mi-am permis să particip la multe târguri de modă şi prezentări", îşi aminteşte bărbatul.

Biletul de intrare în adevărata lume a modei, cea de la Paris, l-a primit după ce a lansat o colecţie de haine din piele cu câteva modele tradiţionale, la un festival de modă din Bucureşti. Amfitrionul acelui fashion show bucureştean fusese faimosul Paco Rabanne, care l-a remarcat şi i-a spus că "are potenţial". Încurajat de acesta, Dorin a plecat apoi în Franţa.

Cheia succesului

A stat la Paris câţiva ani, dar şi-a dat seama că nu i se potrivea. A ales să se mute, în 2008, la New York, unde avea să rămână mai bine de un deceniu, fiind uimit de creaţiile artiştilor americani, indiferent că era vorba de sculptură, pictură sau altele.  

Printre primele colecţii lansate în metropola americană a fost "Vision", realizată în colaborare cu stilista şi criticul de modă Iulia Albu. Apreciat de la primele festivaluri şi târguri de modă pentru consumatori, Dorin şi-a permis să-şi deschidă un atelier propriu şi să lucreze alături de o echipă numeroasă.  

Muncea din greu, ca să se facă remarcat, şi trebuia constant să se reinventeze. Aşa a realizat că pentru creaţiile sale ar putea folosi ca sursă de inspiraţie ceva ce niciun alt designer de peste Ocean nu posedă: experienţa unei copilării petrecute în comunism, într-un sat plin de tradiţii.

Mirese de Bihor

Dorin Negrău a decis să renunţe la artiştii americani şi să colaboreze cu meşteri populari din România, care să-i creeze broderii cu motive tradiţionale. N-a mai folosit piele sau tricotaje, ci materiale precum borangicul, inul şi bumbacul.

Cu ajutorul lor, în 2015, a uimit publicul la Săptămâna Modei din New York cu colecţia "Brides’S – the story continues" ("Mirese – povestea continuă"), alcătuită din ţinute inspirate de portul femeilor din Crişana şi Transilvania. Prezentarea a fost un succes, iar piese din colecţie au fost cumpărate de cliente din Europa, SUA şi Asia.

Creaţiile au fost prezentate în ziua în care şi casele de modă cu tradiţie, ca Ralph Lauren, Calvin Klein şi Mark Jacobs, şi-au etalat propriile articole vestimentare. Au urmat ani în care a fost chemat în fiecare sezon la Săptămâna Modei din New York, iar motivele româneşti au fost mereu pe placul celor din lumea modei.

În 2018, însă, Dorin a dorit să se întoarcă acasă. "Voiam să revin acasă, iar familia avea nevoie de mine. Am hotărât să mă mut la Bucureşti şi să fac naveta în Bihor, pentru a-mi fi mai uşor în carieră", explică el.

Centru cultural

S-a apropiat şi mai tare de casă când a început pandemia. "În 2020 am stat mai mult la Husasău, iar familia se gândea să vândă casa veche a bunicii, ştiută în sat ca Ana Luchii. Mă legau însă prea multe amintiri de ea, aşa că am propus s-o reamenajăm astfel încât să se bucure de ea tot satul, transformând-o în «Centrul tradiţional de conectare la viaţa simplă»", spune designerul, care şi-a propus să organizeze acolo ateliere cu meşteri populari din zonă şi concerte cu muzică populară autentică.

Ideea a fost bine receptată în zonă, iar Dorin chiar a primit în dar şi un război de ţesut. Primele evenimente au avut loc un an mai târziu, după ce restricţiile s-au mai domolit. A pus la cale "brunch"-uri ardeleneşti, pentru care gospodinele din sat pregătesc mâncare tradiţională pe care toată lumea e poftită s-o încerce, ateliere de ţesut la război şi seri cu proiecţii de filme.  

Casa Anei Luchii

Vara aceasta, la finalul lunii iulie, zeci de oaspeţi s-au adunat în curtea centrului pentru a lua parte la spectacolul "Cerere în căsătorie", jucat de actorii Teatrului de Artă din Bucureşti, prin proiectul naţional "Cultură-n Şură", iar la sfârşitul săptămânii trecute casa a găzduit şi GrâuFest, un festival dedicat secerişului.

Vizitatorii au fost întâmpinaţi cu un târg de produse locale, ateliere de meşteşugărit, inclusiv unul de pregătit tăiţei pentru supă, plus un concert Grigore Leşe.

"Accesul la toate activităţile a fost gratuit, aşa cum îmi propun să fie şi de acum înainte. Îmi doresc ca această casă să fie un loc unde sătenii să se simtă ca odinioară, liniştiţi şi conectaţi cu natura", spune Dorin despre casa bunicii. Care, la fel ca hainele sale, a devenit o creaţie de succes...


EXPO ONLINE

Stilul lui Brâncuşi

Cele mai recente colecţii pe care Dorin Negrău le-a lansat la Săptămâna Modei din New York datează de anul trecut.

Una dintre ele este dedicată împlinirii a 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi şi este alcătuită din zeci de piese vestimentare pentru femei cu broderii realizate de meşterul popular Gheorghe Ciuncanu din Tismana, judeţul Gorj, care a preluat modele din Hobiţa, satul natal al marelui artist.   

Cea de-a doua, de vară, se numeşte "The Wind Blows" ("Bate vântul"), şi este formată din haine cu modele inspirate din folclorul bihorean.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!