PPMT aşteaptă UDMR

În cadrul ultimei întâlniri cu presa din acest an, preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a prezentat o prognoză privind alegerile locale şi parlamentare din 2016, recunoscând că formaţiunea pe care o reprezintă nu are "încă, o strategie", deoarece aşteaptă în continuare să afle dacă celălalt partid maghiar, UDMR, este dispus la o colaborare în aşa fel încât "să maximizăm reprezentarea maghiarilor în consiliile locale şi în consiliul judeţean", obiectiv considerat fundamental de către PPMT.

"Noi suntem deschişi (n.r. – unei colaborări), dar pe plan local nu am fost contactaţi. Suntem pregătiţi pentru toate posibilităţile", a spus Csomortanyi în conferinţa de presă desfăşurată vineri împreună cu vicepreşedintele la nivel naţional al formaţiunii, Zatyko Gyula, adăugând că forţa PPMT este mult întărită faţă de situaţia din 2012, numărul "activiştilor" ajungând "de ordinul miilor" în judeţ.

Szabo, generator de "murdărie"

Întrebat de BIHOREANUL dacă în cadrul UDMR există o masă critică favorabilă colaborării cu PPMT, Csomortanyi a spus că "s-ar putea să existe, dar nu vreau să mă aventurez să dau nume", adăugând totuşi că în judeţ "există o asemenea doleanţă din partea UDMR-iştilor de rând".

În condiţiile în care, însă, în 2012 reprezentanţii PPMT au fost adesea agresaţi, intimidaţi şi blocaţi de UDMR, ai căror edili fie au refuzat să le închirieze căminele culturale pentru desfăşurarea întrunirilor electorale, fie pur şi simplu au ameninţat cetăţenii de etnie maghiară că nu vor mai primi ajutoare sociale dacă vor vota PPMT, Csomortanyi a fost întrebat, de asemenea, dacă se aşteaptă ca în următoarea campanie lucrurile să se desfăşoare la fel.

Răspunsul? Da. Motivul? Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR şi "creierul" care a plănuit şi campania de acum patru ani. "Preşedintele executiv al UDMR judeţean, care a organizat şi condus campania din 2012, nu s-a schimbat. Ne aşteptăm ca metodele de atunci să fie aceleaşi, deci n-ar fi o surpriză să se repete scenele de atunci. Ne aşteptăm să fie (n.r. – campania) foarte murdară", a spus preşedintele PPMT.

Csomortanyi a adăugat, de asemenea, că "UDMR are mai mult de pierdut decât avem noi de câştigat", numeroşi primari udemerişti temându-se să nu-şi piardă funcţiile pentru că "noi vom rupe lacătele de pe arhive", iar potlogăriile edililor să iasă la lumină.

Cu românii da, cu udemeriştii ba!

Poate şi mai surprinzător, liderul PPMT Bihor a afirmat că aleşii locali ai acestui partid, în număr de 24, colaborează mai bine cu primarii din partidele româneşti decât cu cei din UDMR. Pe de o parte motivul este că politicienii românii nu-i percep pe reprezentanţii PPMT ca pe nişte adversari, iar pe de altă parte consecinţa constă în faptul că, spre deosebire de politicienii UDMR-işti, acceptă iniţiativele colegilor populari-maghiari.

"Consilierii noştri au o colaborare foarte bună cu primarii români, în primăriile unde majoritatea din Consiliu nu este controlată de UDMR, poate şi pentru că nu ne consideră adversari. Nu acelaşi lucru se întâmplă în primăriile UDMR, unde nu s-a adoptat niciun proiect de hotărâre de consiliu propus de noi", a spus Csomortanyi.

Edilii UDMR, ameninţaţi cu procese

În context, preşedintele PPMT Bihor a amintit despre un demers repetat de două ori în cursul acestui an, şi anume formularea unor cereri în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, adresate către cele 18 primării cu edili UDMR, în scopul de a obţine date despre organigramele instituţiilor şi despre modul în care sunt cheltuiţi banii comunităţilor locale.

În condiţiile în care asemenea informaţii lipsesc cu desăvârşire de pe site-urile primăriilor controlate de UDMR, iar primarii au refuzat chiar şi să le pună la dispoziţia consilierilor PPMT deşi ele ar trebui să fie publice, nicidecum secrete, Csomortanyi a amintit că asemenea solicitări au fost înregistrate la celor 18 primării atât în primăvară, cât şi în toamnă, dar fără succes, acestea refuzând pur şi simplu să dea răspunsurile.

Ca atare, preşedintele PPMT a precizat că "vom încerca anul viitor alte soluţii", urmând să se adreseze Prefecturii, iar dacă nici prefectul, "care ar trebui să fie garantul respectării legii", nu va lua măsurile legale, atunci partidul său va iniţia procese în instanţa de contencios administrativ împotriva reprezentanţilor celor 18 primării udemeriste.