"Spitalele orădene funcţionează în pierdere", a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Municipal, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care a precizat că pierderea provine din diferenţa dintre prestaţiile efectuate de spitale şi încasările de la CAS, care sunt mai mici decât anul trecut cu valori cuprinse între 10 şi 25 de procente.

Dezechilibre marca CAS

"Cum s-a ajuns aici? În toamnă, Guvernul României a semnat cu FMI un memorandum prin care s-a obligat să reducă cu 10% numărul internărilor în spitale, ca atare au scăzut şi alocările de fonduri către acestea, în toată ţara", a spus primarul, adăugând că pentru spitalele orădene acest lucru înseamnă că nu mai există bani nici măcar pentru plata salariilor angajaţilor pe luna viitoare.

Exemplificând, Bolojan a spus că CAS Bihor deconta anul trecut pentru Spitalul Judeţean tratarea a 3.200 de pacienţi lunar, iar anul acesta nu mai decontează decât pentru 2.900 de pacienţi lunar. În cazul Spitalului Municipal, alocaţia lunară de la CAS a scăzut de la 5 milioane de lei în decembrie 2010 la doar 4 milioane de lei în ianuarie-mai 2011.

Problema este, a spus primarul, că municipalitatea nu poate acoperi "gaura" provocată prin subfinanţarea de la CAS. "Bugetul municipalităţii pe un an este de circa 50 milioane euro, iar bugetul spitalelor din oraş de 40 de milioane de euro. Un deficit de 10% din bugetele spitalelor echivalează cu un deficit de 5-7% din bugetul oraşului", a spus Bolojan, arătând că, dacă Primăria ar încerca să acopere minusul "ar însemna să nu mai măturăm, să nu mai asfaltăm străzi...".

Tăieri...

În condiţiile în care subfinanţarea sistemului sanitar este rezultatul unei politici la nivel naţional, pe care Primăria nu are cum s-o influenţeze, Bolojan a declarat că, împreună cu Comitetele Directoare ale spitalelor din subordinea municipalităţii, a decis câteva propuneri pentru refacerea echilibrului financiar al acestor unităţi.

"Trebuie să micşorăm cheltuielile, în principal de personal, deoarece acestea depăşesc nivelul de 70% din ponderea cheltuielilor totale", a spus Bolojan, care a precizat că a dispus o analiză pe două componente în acest sens: verificarea acordării sporurilor şi verificarea încărcării cu sarcini a personalului.

În ce priveşte sporurile, primarul a spus că la fiecare spital se fac luna aceasta analize pentru a se constata dacă toţi angajaţii unor secţii au dreptul la încasarea lor sau numai unii, iar din punctul de vedere al acoperirii cu sarcini analiza are ca scop să se constate dacă se pot comasa sau nu unele structuri, precum laboratoarele. "La Municipal vom avea probabil trei laboratoare, din care unul pivot, iar celelalte două mai mici, iar la Judeţean vom avea unul din cele două de acum", a spus Bolojan.

Tot în acest sens, primarul a afirmat că se vor bloca toate angajările de personal acolo unde nu e absolută nevoie, precum şi integrările clinice, adică angajarea în spitale, fără concurs, a angajaţilor Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

De asemenea, Bolojan a dat de înţeles că se vor face şi concedieri, pe criteriul competenţei şi al atitudinii faţă de pacienţi, fără a spune însă câte şi de la ce spitale şi structuri. "În întâlnirile cu şefii de secţii de la Judeţean şi Municipal pe care le-am avut azi, am cerut să-şi exercite funcţiile şi în interesul pacienţilor. Eu nu pot crede, de exemplu, că toate cadrele medicale se comportă excelent cu pacienţii, cum reiese din evaluări. Şi în Primărie, până în 2008, toţi angajaţii aveau calificativul foarte bine, dar s-a dovedit că mulţi nu-l meritau. La fel, şi în spitale trebuie să avem o sancţiune-două...", a spus primarul.

El a adăugat că disponibilizările care vor avea loc să se facă "în mod corect", nu pe pile, iar în cazul în care pe viitor CAS va suplimenta fondurile banii vor merge pe medicamente, adică tot pentru pacienţi.

... şi creşteri

Concomitent cu reducerea cheltuielilor de personal, primarul şi managerii de spitale au propus creşterea veniturilor pe care acestea le realizează.

Între măsurile preconizate în acest sens, Bolojan a afirmat că toţi medicii din spitale vor fi obligaţi să lucreze şi în serviciile de gardă şi în sistem ambulatoriu, adică în policlinici, iar pentru pacienţi va fi introdusă coplata. Bolnavii internaţi, dacă vor dori să beneficieze de condiţii hoteliere peste medie (adică rezerve cu unul sau două paturi), vor plăti o taxă pe care primarul anumit-o "decentă", fără a preciza suma, iar cei din sistemul ambulator vor achita sume de "10 până la 30 de lei" pentru analizele de laborator.

"Până acum, din cauza unui melanj de interese pe care nu vreau să-l discut, bolnavii erau trimişi să-şi facă analize la policlinici private, deşi ele puteau fi făcute şi la spitalul public, care are toate dotările necesare. Acum toţi medicii vor fi obligaţi să lucreze şi în ambulator. O parte din încasări va rămâne la ei, legal, iar o alta va rămâne spitalului", a spus primarul, care a precizat că la Spitalul Judeţean şi la Municipal "Comitetele Directoare vor stabili un nivel al tarifelor cu 30-40 la sută sub nivelul practicat pe piaţă, astfel încât să putem oferi bihorenilor analize la un preţ accesibil".

La întrebarea BIHOREANULUI, primarul a precizat că obligaţia de a face servicii de gardă şi de policlinică îi va viza inclusiv pe medicii cu titluri universitare. Bolojan a mai spus, de asemenea, că nu-l deranjează faptul că medicii primesc "atenţii", însă nu va tolera ca ei să oblige bolnavii la asemenea "gesturi". "N-am nimic împotrivă dacă un pacient vrea să se revanşeze faţă de medicul care l-a făcut bine, dar mă opun acelui stil în care pacientul este siluit sau în care trebuie să dea banul înainte", a spus primarul.

O atitudine corectă

Bolojan a afirmat că, din punctul său de vedere, municipalitatea a demonstrat că îşi doreşte sincer creşterea calităţii serviciilor medicale, însă aceasta depinde nu doar de condiţiile de cazare asigurate pacienţilor ori de condiţiile de muncă asigurate angajaţilor din spitale, ci şi de atitudinea acestora faţă de bolnavi.

"Noi, politrucii din conducerea oraşului, ne-am făcut datoria. Condiţiile de muncă pentru cadrele medicale şi condiţiile pentru pacienţi au fost mult îmbunătăţite de anul trecut, acum sunt acceptabile spre bune, dar diferenţa între ceea ce este şi ceea ce trebuie să fie o va face corpul medical", a spus Bolojan.

Primarul a amintit că Primăria va avea "linii de finanţare pentru specializarea medicilor" inclusiv în străinătate, "pentru că nu vreau să mai aud un banc cu un tren care este cel mai bun doctor", dar pe de altă parte a spus că municipalitatea nu va tolera orice atitudine faţă de pacienţi. "Aici suntem în mod clar deficitari, datorită vechii mentalităţi că sistemul este pentru medici, nu pentru pacienţi. Dacă nu suntem amabili cu pacienţii, aceştia vor pleca, şi nu pentru că la Debreţin doctorii sunt mai buni sau dotările mai moderne, ci pentru că acolo pacientul este tratat corect", a spus Bolojan.