La reuniunea de joi a Consiliului Judeţean, aleşii bihorenilor au avut de rezolvat, între altele, o problemă veche din 1990, însă fără nicio miză mare. Este vorba despre transferarea din proprietatea privată în cea publică a CJ şi apoi darea în administrarea Muzeului Ţării Crişurilor a nouă tablouri care în decembrie 1989 erau puse pe pereţii fostului Comitet Judeţean Bihor al PCR.

Tablourile - realizate pe pânză, carton şi placaj din lemn de pictori orădeni precum Coriolan Hora, Traian Goga, Andrei Adam, Ioan Kristofi, Torday Gross Carol şi Rusiczky Gyorgy, şi intitulate "Noutăţi în agricultură", "Tren forestier", "Bistriţa seara", "Valea Iadului etc - au fost scoase de pe pereţii noilor instituţii de după 1990 şi puse la păstrare. Anul acesta, ele au fost stabilite ca având o valoare de inventar de 2,92 lei şi una de evaluare de 37.200 lei, fiind solicitate de conducerea Muzeului Ţării Crişurilor pentru a face parte dintr-o viitoare expoziţie tematică vizând arta proletcultistă, cea care proslăvea proletariatul şi orânduirea comunistă.

Pentru că toate aceste lucruri au fost explicate de liderul grupului UDMR, Szabo Odon, care este muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor, omologul său de la PDL, Ionel Avrigeanu, înfierbântat de precedenta dispută pe subiectul reorganizării pe criterii etnice a teatrelor, a vrut să-l atace pe reprezentantul maghiar, aruncându-i un reproş privind grija acestuia faţă de simbolurile comuniste.

"Înţeleg că vă preocupă tablourile comuniste foarte tare", a spus Avrigeanu, fiind însă prompt taxat de Szabo, care i-a replicat: "Eu, când au fost comandate aceste tablouri, eram în scutece, acele tablouri poate au fost comandate chiar de şefii dumneavoastră!".

Jenat sau poate doar doritor să stingă litigiul înainte ca Szabo să-i adauge şi alte referiri la legătura sa ori a şefilor PDL cu perioada comunistă, Avrigeanu a pus capăt discuţiei cerându-şi scuze şi spunând că a glumit. "Îmi cer scuze, am încercat să glumesc", a zis PDL-istul înainte ca toţi ceilalţi aleşi din CJ să voteze, în unanimitate, predarea tablourilor către Muzeul Ţării Crişurilor.