Sâmbătă dimineaţa, în sala de reuniuni a Consiliului Judeţean, în prezenţa prefectului Claudiu Pop şi subprefectului Cristian Bitea, a delegaţilor partidelor şi a magistraţilor din Biroul Electoral Judeţean, o parte din candidaţii aleşi la scrutinul legislativ din 9 decembrie au intrat în posesia actelor doveditoare a alegerii.

Concordie

Din cei 16 viitori parlamentari au participat PDL-iştii Gavrilă Ghilea (senator în colegiul 3 Oradea sud - Salonta) şi Liviu Laza Matiuţa (deputat în colegiul 4 Beiuş), PSD-iştii Sonia Drăghici (deputat în colegiul 7 Oradea), Ioan Roman (deputat în colegiul 6 Salonta) şi Gheorghe Bogdan (deputat în colegiul 5 Ceica), precum şi liberalii Florica Cherecheş (deputat în colegiul 9 Oradea), Lucia Varga (deputat în colegiul 3 Aleşd), Gheorghe Costin (deputat în colegiul 4 Beiuş), Valeriu Boeriu (senator în colegiul 3 Oradea sud - Salonta) şi Cristian Bodea (senator în colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei).

De la ceremonie au lipsit, aşadar, PSD-istul Florian Bodog (senator în colegiul 4 Oradea), PPDD-istul Ioan Hulea (deputat în colegiul 3 Aleşd) şi UDMR-iştii Rozalia Biro (senator în colegiul 1 Marghita-Săcueni), Cseke Attila (deputat în colegiul 1 Marghita) şi Szabo Odon (deputat în colegiul 2 Săcueni).

Prezent şi el alături de liderii PNL Cornel Popa şi PSD Ioan Mang, preşedintele UDMR Alexandru Kiss a scuzat absenţa celor trei din urmă prin faptul că "se află la o şedinţă a UDMR la Târgu Mureş", adăugând apoi, în stilul caracteristic, că acolo "fac Guvernul".

Aleşii prezenţi s-au felicitat şi pupat, lăsând la o parte divergenţele politice din timpul campaniei, după care au luat loc la masă, pentru a-i asculta pe oficialii din Prefectură şi din Biroul Electoral Judeţean.

Laude pentru Bolojan

După ce prefectul Claudiu Pop a mulţumit conducerii Biroului Electoral Judeţean, reprezentanţilor partidelor din BEJ, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor care au asigurat paza secţiilor de votare astfel încât în Bihor "nu au fost incidente electorale", angajaţilor Direcţiei de Statistică, alegătorilor care şi-au exercitat dreptul la vot şi candidaţilor aleşi, judecătorul Antik Levente, preşedintele BEJ, a înmânat parlamentarilor prezenţi certificatele doveditoare a alegerii, în ordine alfabetică.

Textul "diplomelor" care demonstrează calitatea de aleşi în Parlament este următorul: "Domnul / Doamna...., născut la data...., în .... Având CNP...., domiciliat în...., a fost ales / aleasă deputat / senator în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor, colegiul uninominal...., la alegerile din ziua de 9 decembrie 2012".

La finalul ritualului, magistratul a ţinut ca, în mod surprinzător, să le ureze viitorilor aleşi să dea dovadă că şi-au meritat voturile, la fel cum a făcut şi primarul Ilie Bolojan. "Noi, judecătorii, nu avem voie să facem politică, şi nu vreau să aduc laude domnului primar Ilie Bolojan, care nu este aici, dar care în 2008 a obţinut majoritatea voturilor cu peste 50%, iar în această vară cu peste 60%, dar vreau să doresc viitorilor parlamentari să ia data viitoare cu toţii peste 60%", a spus preşedintele BEJ.

După încheierea ceremoniei, cei 10 viitori parlamentari au acceptat să facă o poză de grup în holul clădirii, în faţa panoului cu însemnele judeţului Bihor. Nu fără a o aştepta pe deputata Sonia Drăghici, care s-a "întins" cu interviul acordat unei televiziuni, prilej de comentarii cum că este cel puţin la fel de vorbăreaţă precum mult mai cunoscutul Florin Piersic...