Nimeni nu-i profet în ţara lui! Fost membru în Consiliul de administraţie al Electrocentrale, de unde a plecat prin demisie, Emil Floruţ a preluat joi, funcţia de director general al Complexului Energetic Hunedoara.

Numit în baza OUG 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, directorul general are ca sarcină relansarea complexului în condiţiile în care FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană au cerut închiderea lui încă din primăvara acestui an, ca fiind falimentar.

Floruţ şi echipa sa vor trebui să prezinte ministerului Energiei, Andrei Gerea, un plan de relansare a companiei care va trebui apoi susţinut, pe 24 octombrie, la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat transmis presei hunedorene, noua conducere a CEH vrea să încheie un parteneriat cu administraţia locală pentru înfiinţarea unei societăţi având ca scop transportul şi distribuţia agentului termic. Măsura urmăreşte atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea reţelelor, după modelul de la Oradea.

Fost militar, doctor inginer în inginerie electrică, Floruţ va fi recompensat pentru serviciile sale cu un salariu de 35.000 lei lunar.

CEH este unul dintre cei mai mari şi scumpi producători de energie electrică din România. Compania are o cotă de piaţă de circa 7% pe care a câştigat-o cu preţul unor datorii de circa 2002 milioane euro şi pierderi în valoare de 225 milioane euro.