La ce zarvă a stârnit tăierea celor nouă stejari din Piaţa Unirii, am crezut că sunt ultimii copaci de pe pământ. Nu mă miră reacţia dură a Gărzii de Mediu şi a Agenţiei de Protecţie a Mediului împotriva proiectelor Primăriei. Oamenii sunt puşi acolo politic şi deocamdată singurul proiect asumat de PSD Bihor este boicotul. În plus, doamna de la Mediu nu are niciun motiv să-l iubească pe Bolojan, din moment ce acesta a dat-o afară din Primărie.

Suspectă mi se pare reacţia unor iubitori de clorofilă care se dau de ceasul morţii pentru nouă copaci, dar nu reacţionează defel la chelirea pădurilor judeţului. Iar dacă pădurile sunt prea departe, puteau merge, totuşi, la viitorul pasaj peste calea ferată din zona Metro, să vadă cum sunt tăiaţi şi acolo arbori. Şi încă mai mulţi.

Bietul viceprimar Mălan a vrut să-i mulţumească pe ecologişti plantând în centru 300 de pomi. E o măsură tipică prin care încerci să-i mulţumeşti pe toţi şi ajungi să nemulţumeşti pe toată lumea. Omul trebuia să scoată complet arboretul dintre dale, doar parcul e la 3 minute distanţă, dacă te încearcă dorul de verdeaţă.

Un ecologist adevărat ar fi protestat mai degrabă împotriva circulaţiei auto din Piaţa Unirii. Experienţa a demonstrat că traficul poate fi foarte uşor deviat, fără investiţii suplimentare, urmând ca zona să devină un spaţiu exclusiv pietonal. Şi fără noxele produse de maşini.

Garda de Mediu a amendat Primăria cu 40 de mii de lei pentru tăierea arborilor, iar ecologiştii cer ca banii să se impute responsabililor din instituţie. Nimic mai firesc. Dar cum e vorba de fonduri europene, care trebuie returnate integral dacă proiectul nu se duce la bun sfârşit, propun şi eu ca în cazul în care se ratează lucrarea, milioanele de euro să fie imputate zgomotoşilor activişti.

Citiţi pe această temă articolele

La dublu verde: Neîndurătoare cu Primăria, Garda de Mediu ignoră defrişările făcute de CNADNR în zona Metro

Şefa APM Bihor: Primăria să respecte dreptul cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos